STIŽE JAKA CIKLONA

HOĆE LI STRUČNJACI NORVEŠKOG METEO SERVISA, KOJI JE VRLO POPULARAN I KOD NAS, BITI U PRAVU? Za idući tjedan prognoziraju nam daleko najjači udar zime

 
 K.F./neverin.hr / Željko hajdinjak/Cropix

Od nedjelje nas, ako je vjerovati prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, očekuje još jedna promjena vremena. U cijeloj Dalmaciji padat će od nedjelje pa sve do sredine tjedna jaka kiša. U gorju će temperature biti najniže, a kiša će krajem nedjelje prelaziti u snijeg, kako u gorju tako i u unutrašnjosti.

Ovaj put se prognoza DHMZ-a podudara s popularnim norveškim meteorološkim institutom, pa je i predviđanje vjerojatnije. Liku će tijekom idućeg tjedna opet zamesti snijeg, a pahuljice će zabijeliti i metropolu.

Početak sljedećeg tjedna obilježit će snažnije padaline. Na kopnu će padati snijeg tijekom ponedjeljka i utorka, a u srijedu bi mogao prerasti u kišu koja bi se mogla nastaviti i u četvrtak.

DHMZ najavljuje da će se temperature u Zagrebu od nedjelje pa do sredine tjedna kretati oko nule, kao i u Osijeku. Niske temperature pratit će obilan snijeg. Norveški institut daje identične podatke uz mogućnost spuštanja temperature ispod nule tokom noći. Razlika između našeg i norveškog meteo zavoda je u količini prognozirane oborine.

Dok su hrvatski prognostičari danas objavili da nas čeka niz oblačnih dana s povremenim padavinama, ali da će se snježni pokrivač povećati samo u gorju, Norvežani su u petak navečer objavili kako će unutrašnjost Lijepe naše idućeg tjedna zatrpati obilan snijeg!

Pogledajte usporedbe prognoze DHMZ-a i norveškog meteo servisa za četiri najveća hrvatska grada:

Screenshot / DHMZ

Screenshot / yr.no

Screenshot / yr.no

Snijeg ne bi trebao padati na obali, no neki gradovi Sjevernog Jadrana poput Rijeke mogu očekivati i snježni prekrivač idući tjedan. U Rijeci će se temperatura krajem vikenda i početkom tjedna kretati od 3 do 6 stupnjeva Celzijevih. Norveški institut u dugoročnoj prognozi predviđa manje padalina u Rijeci, no kiše će sigurno biti za vikend te od srijede.

Screenshot / DHMZ

Screenshot / yr.no

Premda je za Split za sljedećih šest dana najavljena kiša, temperature će biti puno više nego u ostatku Hrvatske. DHMZ javlja da će se kretati oko 7 stupnjeva po danu dok norveškli institut predviđa i nekoliko stupnja više temperature.

Screenshot / DHMZ

Screenshot / yr.no

Nakon kišne nedjelje u Osijeku bi u ponedjeljak moglo zasjati sunce. Ipak, temperature se neće penjati iznad tri stupnja Celzijevih, piše DHMZ. Par stupnjeva više temoerature i nešto manju količinu oborina predviđa norveška stranica, no prognoze im se ovaj put u puno više točaka preklapaju.

Screenshot / DHMZ

Screenshot / yr.no

Ako u subotu i ponedjeljak zasja sunce, doista bi se moglo dogoditi da se u sljedećih tjedan dana izmijene tri godišnja doba.

No, ne zaboravite da se u sedmodnevnoj prognozi radi o matematičkom izračunu. Točnost najboljih modela je prosječno oko 95 posto za treći dan prognoze, oko 85 posto za peti dan te oko 70 posto za sedmi dan.

- Ovisno o različitim tipovima vremena, odnosno sinoptičkim situacijama, atmosfera iskazuje veću ili manju predvidljivost. To u konačnici utječe i na pouzdanost prognoze u konkretnoj situaciji, koja može biti veća ili pak manja od prosječne. Inače, pouzdanost svih prognoza za razdoblje iza deset dana je nažalost još uvijek nedovoljna, i nikakva prognoza po danima iza tog razdoblja zasad ne može imati potrebnu pouzdanost - rekla je Kornelija Špoler Čanić iz DHMZ-a za Slobodnu Dalmaciju.

Špoler Čanić je također istaknula da portal yr.no koristi izračun istog modela kojim se koristi i DHMZ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 21:35