FEDERICO SALPIETRO

'HOĆU PRAVDU!' Ispovijest sina talijanskog bračnog para koji je u ljeto 2011. godine pokosila jahta Tomislava Horvatinčića: 'On laže o svemu...'

 
 HANZA MEDIA

Za dva do tri tjedna bit će poznata odluka žalbenog vijeća Županijskog suda u Zadru koje je ovog tjedna razmatralo žalbu na presudu Tomislavu Horvatinčiću, kojega je sudsko vijeće šibenskog Općinskoga suda pod predsjedanjem sutkinje Maje Šupe oslobodilo krivnje za smrt talijanskoga bračnog para Francesca i Marinelle Salpietro iz Padove. Od nje puno očekuje sin nesretnih supružnika Federico koji niječe da je njemu i sestri Tomislav Horvatinčić ikada ponudio odštetu. Naime, Tomislav Horvatinčić je izjavio da su djeca poginulih supružnika od njega tražili 8 milijuna eura, ali da konačna nagodba nije tolika.

Federico se želi Hrvatske ponovno sjećati kakva mu je ostala u sjećanju još iz djetinjstva kada je s roditeljima oplovio čitavu hrvatsku obalu.

Nevjerojatno lijepe uspomene

- Imam nevjerojatno lijepu uspomenu na Hrvatsku od kada sam bio dječak. Prvi put sam došao u Hrvatsku kad sam imao manje od godinu dana... Roditelji su me uvijek vodili na svoju jedrilicu. Navikli smo bili ploviti od Lignana Sabbiadora ili Monfalconea do Novigrada, Vrsara, Lošinja, pa sve do Brbinja, Božave, Zadra, Kornata, Hvara pa čak do Dubrovnika. Moj je otac toliko volio ribu i sjećam se da smo se jednom upoznali s hrvatskim ribarima u Božavi. Moj se otac s njima sprijateljio u samo 10 minuta. Zajedno smo popili pivo, a ribar je predložio da s njime idemo na ribe noću. Sjećam se te noći pod zvijezdama... Bio je to jedan od najljepših trenutaka između oca i sina. Želim za tu uspomenu zahvaliti hrvatskom ribaru - sjeća se Federico uspomena iz djetinjstva koje ga vežu za lijepe stvari u Hrvatskoj koje je proveo sa svojim roditeljima koji su tragično poginuli na moru 2011. godine, kada je na njih naletjelo plovilo Tomislava Horvatinčića.

Sjeća se i da su svake godine išli u Vrulje na Kornatima.

- Tu je bio restoran pod nazivom ‘Ante’. Došli smo tamo prvi put prije 25 godina. Sjećam se da nije bilo ničega, samo taj mali restoran. Odlučili smo se sidriti ispred tog mjesta. Moj se otac odmah zaljubio u taj raj i obećali smo da ćemo se ovdje vraćati svake godine. To je moj otac obećao ljubaznom ribaru Anti. I to smo učinili. ‘Ante’ je svake godine rastao, izgradio mali mol i svake je godine vidio kako dolazimo. Čekao nas je na molu i grlio mog oca. Bio je ponosan što je mogao pokazati kako je mali ribar iz Murtera stvorio jako poznati restoran na Kornatima, koji je sigurno jedan od najboljih u Hrvatskoj. To su stvarno lijepe uspomene - sjeća se sin poginulog Talijana. Sjeća se i da je njegov otac svake godine vlasniku restorana za uspomenu donio i koju bocu talijanskog vina, a zauzvrat je dobivao od ribara svježu ribu.

I onda šok. Vijest da su njegovi roditelji poginuli u pomorskoj nesreći. Javila mu je uplakana sestra Gaia iz Padove.

- U tom sam trenutku bio sa svojom djevojkom. Sestra je plakala na telefon i govorila mi da su mrtvi, mrtvi. Nisam razumio što se događa. Ušao sam u bar i tražio internet. Imali su računalo i otišao sam na Google i pronašao slike naše jedrilice koje se zvala Santa Pazienza. Bila je uništena i vidio sam hitnu pomoć s crnom vrećom u kojoj su bili moja majka ili otac. Čekao sam da mi se potvrdi je li to istina. Nakon sat vremena su mi potvrdili tužnu vijest. Nikada to neću zaboraviti, zahvaljujući Horvatinčiću i Anici Đerđi. Hvala vam na ovom trenutku - prisjeća se Federico najvećeg stresa u svom životu. Dugo mu je nakon toga trebalo da se ponovno vrati u Hrvatsku. Lani je to ipak učinio i vratio se na Kornate na jedrilici.

- Otišao sam ravno u Vrulje da pozdravim Antine sinove. On je nažalost preminuo prije nekoliko godina. Odmah su me prepoznali. Bio je to vrlo lijep trenutak. Sada sam tužan jer je s ovim suđenjem Horvatinčić slobodan zbog sutkinje Maje Šupe. Bojim se vraćanja, što je vrlo tužno - priznaje nam Federico koji trenutno živi u Parizu.

Laganje na sudu je zločin

Naime, Federico više ne misli da je siguran u Hrvatskoj. Čeka konačni rasplet događaja da bi razumio što se događa.

- Mislim da netko štiti Horvatinčića i želio bih da mi ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković objasni situaciju. Htio bih znati što se dogodilo s Majom Šupe. Učinila je veliku pogrešku, i to je priznala sama kada je promijenila presudu. Od 2015. do 2017. godine nešto se promijenilo i želim imati službena objašnjenja. I također želim objašnjenje zašto Maja Šupe nije uzela u obzir sve laži koje je Horvatinčić rekao tijekom suđenja. Laganje na sudu je zločin i nitko po tom pitanju nije ništa poduzimao. Ministar mora odgovoriti na to. Postoji izjava Horvatinčića na policiji, Borisu Seljanoviću, a Maja Šupe to nije uzela kao dokaz, jer izjava nije uzeta pred sudom ili odvjetnikom. Ali s druge strane razmatra sinkopu. Taj dokument postoji i Horvatinčić te njegova djevojka Anica Đerđa izjavili su da autopilot nije radio. A onda su potpuno promijenili svoje izjave na sudu, pojašnjava Federico koji se pita kako Anica Đerđa može spavati nakon svega.

- Vrlo dobro zna što se dogodilo i što je Horvatinčić učinio. Bili su u kabini i njezina mi je prijateljica to rekla. Ona zna što se dogodilo, pitajte je izravno. Ali ona će opet lagati. Ona je kriva koliko i Horvatinčić ako laže. Ali to nitko ne istražuje. Laganje na sudu je zločin - smatra Federico.

Dodao je i da ga je Horvatinčić tražio više od 214.000 eura za štetu na njegovom brodu te da je na ponovnom suđenju na sudu rekao da to nije istina.

- Rekao je na sudu i da me je nekoliko puta pokušao kontaktirati i ponuditi mi novac. Nikad nisam dobio nikakvu ponudu od gospodina Horvatinčića. Nikada. Laganje na sudu je zločin. Sve ukazuje na to da neki političari štite Horvatinčića jer inače to skandalozno suđenje ne bi bilo moguće. Želim i objašnjenje od premijera gospodina Andreja Plenkovića. Što rade političari? Tko štiti Horvatinčića i zašto - pita se ogorčeni sin poginulih talijanskih turista.

Opasan presedan

Dodao je da se obratio oporbenim političarima, odnosno čelniku SDP-a Davoru Bernardiću kojemu je napisao da će prihvaćanje sinkope, koja je, navodi, smiješna isprika kojom se Horvatinčić koristi da bi se spasio optužbe za ubojstvo, stvoriti pravni presedan u zakonodavnom sustavu.

- Svatko bi u budućnosti mogao reći da je imao sinkopu kada bi počinio zločin. Time bi se mogao stvoriti kaos u zemlji koju volim. A to bi moglo postati stvarno opasno. Htio sam provjeriti s gospodinom Bernardićem da li njegova stranka SDP planira govoriti o ovom presudnom trenutku u Saboru. Nisu mi odgovorili i ne razumijem zašto. Nisam zatražio intervenciju na suđenju. Pitao sam ih brinu li se za Hrvatsku, budući da je to potencijalna opasna presuda za sve hrvatske građane. Želim znati može li politika jamčiti sigurnost u Hrvatskoj. Zanima me i čekam odgovor - veli dalje.

Na pitanje je li istina da mu je Horvatinčić ponudio odštetu, kaže da mu nikad nije ponudio novac.

- Moji su odvjetnici još prije razgovarali s njim i rekao je da je spreman ponuditi novac, a onda je nestao. Sada moji odvjetnici govore o (niskoj) naknadi koja je povezana s osiguranjima. Ne želim govoriti o ovome. Moramo pokriti pravne troškove i želimo pravdu. To je sve što želim reći oko ove teme. Horvatinčić zapravo nije human kada govori o novcu u ovom trenutku. Mora ušutjeti i ako želi nešto reći, može reći što je radio tog dana 16. kolovoza kada je bio s Anicom Đerđa i nije gledao što se događa ispred njegova broda - smatra Federico.

Dodaje da nakon sedam godina suđenja više nema povjerenja u hrvatsko pravosuđe, iako ga je na početku imao.

- I onda je Maja Šupe napravila tu pogrešku. Nevjerojatno neprofesionalno. I nitko ništa ne radi da se to ispravi. Posljednjih sedam godina za mene su bile noćna mora. Pokušavam živjeti u miru, ali imam neke duhove u glavi. To je jedina istina - ističe on.

Dodaje da se često budi tijekom noći i misli da su mu roditelji živi u drugoj sobi.

- Tada shvatim da to nije istina i da sam ih zauvijek izgubio zbog nevjerojatnog idiota. Ruka moga oca bila je posve izrezana, a majku je propeler Horvatinčićeva broda udarvio u lice. Možete zamisliti kako se možete osjećati - priča nam još uvijek potreseni Federico.

Vjerujem u tri nova suca

Što se tiče nastavka čitavog slučaja, vjeruje da se neće ponoviti greške i vjeruje u tri nova suca - Hrvoja Viskovića, Marijana Bitangu i Dijanu Grancarić.

- Vjerujem u njih i nadam se da neće biti poput Maje Šupe. Nevjerojatno je što se dogodilo, a ja sam spreman optužiti sve odgovorne osobe pred Europskim parlamentom i sve objaviti novinarima. Spremam dokument koji ću ovog tjedna poslati u Europski parlament kako bih oko čitavog slučaja dobio pojašnjenje. Ako to ne bude dovoljno, postoji Europski sud za ljudska prava. To u slučaju ako presuda biti skandalozna, kao što je bila presuda od 13. listopada kada je odlučivala Maja Šupe - najavljuje Federico.

Vjeruje da ipak na kraju to neće biti potrebno.

- Nadam se da će ova žalbena presuda donijeti pravdu. Htio bih da Hrvatska interno riješiti ovaj slučaj i da se zadovolji pravda bez da se apelira prema europskim institucijama. Rekao sam da imam povjerenja u tri nova suca - poručio je Federico koji želi samo jedno. A to je da ponovno mirno spava i da vrati svoje povjerenje u Hrvatsku.

Podsjetimo, DORH i tužiteljica Irena Senečić podnijeli su žalbu drugostupanjskom Županijskom sudu u Zadru na presudu sutkinje Maje Šupe od 13. listopada prošle godine, kojom je nakon ponovljenog suđenja Horvatinčić nepravomoćno oslobođen krivnje za smrt bračnog para Salpietro, čija su rastrgana i unakažena tijela plutala u primoštenskom akvatoriju kod otočića Lukovika, nakon što je na njihovu jedrilicu Santa Pazienza Horvatinčić naletio motornom jahtom Santa Marina jureći brzinom od 26,4 čvora. Žalbeno vijeće Županijskog suda u Zadru, u čijem su sastavu suci Hrvoje Visković, Marijan Bitanga i Dijana Grancarić, presudu može potvrditi, preinačiti je ili, pak, slučaj vratiti na ponovno suđenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:36