KANDIDATKINJA ZA EU PARLAMENT

HOLY O BERNARDIĆU PRIJE NEGO JOJ JE PONUDIO DA BUDE NA SDP-ovoj LISTI 'Nemoguć za suradnju, bez perspektive i doticaja s realnošću, tužno za gledati'

 
Arhivska fotografija
 Ado Buljubašić / CROPIX

Kao što smo izvijestili, bivša članica SDP-a i ministrica u Milanovićevoj Vladi te nekadašnja predsjednica ORaH-a Mirela Holy osvanut će na SDP-ovoj listi kandidata za Europski parlament. Odluku o tome jednoglasno je u četvrtak izglasalo Predsjedništvo SDP-a, na prijedlog šefa stranke Davora Bernardića.

- Ona je istinska socijaldemokratkinja, žena koja se snažno zalaže za zaštitu okoliša, paritetnu demokraciju i prava manjina, stoga je ona na našoj listi pravo pojačanje - kazao je Bernardić nakon sjednice Predsjedništva.

Sama Holy je istaknula da je nakon više razgovora s Bernardićem prihvatila njegovu ponudu, ali uz tri uvjeta: prvi je da ne bude moneta za potkusurivanje u SDP-u, odnosno da svi u Predsjedništvu i oni kojih se tiču ovi izbori budu s time suglasni, drugi uvjet je da ne ulazi u SDP, a treći da bude na dnu liste.

Gostujući u četvrtak navečer u emisiji RTL Direkt, Holy je te uvjete ponovila, a na pitanje o kritikama koje sa svih strana dolaze na Bernardićev račun, suzdržano je odgovorila kako je 'izričito rekla da se neće petljati u unutastranačke stvari' jer da to ne bi bilo korektno.

- Ljudi u stranci moraju naći kvalitetna rješenja. Situacija u stranci nije dobra, potreban je zaokret da SDP postane prava stranka opozicije, izjavila je, a na pitanje o svom odnosu s Bernardićem odgovorila je da je on 'prilično profesionalan'.

- Nismo prijatelji jer smatram da u politici nema prijateljstva. Nas povezuje zajednički interes. Moj je interes da se ojača progresivni dio Europskog parlamenta, kazala je Holy.

No, ovaj njezin istup prilično odudara od nekih njezinih nedavnih izjava, u kojima je iznosila ubojite kritike ne samo na račun SDP-a, kojem je 'proricala' borbu za prelazak izbornog praga, nego i na račun Davora Bernardića osobno.

- Oporba je u potpunom rasulu, SDP se raspada po šavovima. Ako će parlamentarni izbori biti redoviti, a čini se da će biti redoviti, SDP bi se mogao boriti za prelazak praga - rekla je Holy prije mjesec i pol u emisiji Zoom Zagreb na televiziji Z1, što je identično ocjenama koje je u istoj emisiji dala u rujnu prošle godine, kada su još bile svježe inicijative za rušenje Bernardića s čela SDP-a.

- U ovih nešto više od godinu dana na čelu stranke Bernardić nažalost nije pokazao nikakav kapacitet, ne da bilo što rješava, nego je pokazao da je još jedan dio problema, a ne rješenja, i ne mogu reći da me to iznenađuje. Imala sam prilike kao članica stranke surađivati s Davorom Bernardićem, koji je u to vrijeme bio predsjednik gradske organizacije. Naime, ja sam vodila jedno jako kratko vrijeme, jer su me nagovorili na to, Središnji programski savjet, međutim ja nisam mogla surađivati s njim zbog njegove nekonzistentnosti i sklonosti nekakvim za mene potpuno neprihvatljivim kompromisima. I zbog toga sam dala ostavku. I zbog toga, to što on danas govori da njega na neki način žele eliminirati određene interesne skupine, meni djeluje ustvari potpuno smiješno, izjavila je tada Holy.

- Moja procjena je da se u SDP-u u ovom trenutku radi isključivo o jednom interesu i borbi tko će sastavljati liste. (...) Bernardić se nada da će se dogoditi nekakvi prijevremeni izbori i da će dobiti priliku sastavljati listu i da će na njoj dobiti svoje ljude, svjestan da će to biti daleko manji klub, ali da će s poslušnicima imati drugačiju situaciju i kontrolirati proces. Mislim da nije svjestan da on nema apsolutno nikakvu političku perspektivu. On da najbolji mogući potez napravi, da kreira ne znam kakvu super politiku, on ima takvu percepciju u javnosti da ne može popraviti svoj rejting nikako. On bi toga trebao biti svjestan i trebao bi napraviti jedino što može da se koliko-toliko dostojno povuče, da sam da ostavku i da se povuče s pozicije, rekla je u rujnu prošle godine Mirela Holy optužujući pritom i Bernardićeve stranačke protivnike za borbu za fotelje i ustvrđujući da se SDP po klijentelizmu danas ne razlikuje od HDZ-a i HNS-a.

- Davorova ambicija je da bude onaj koji će kreirati liste, on se nada nekim prijevremenim izborima, nekakvom čudu, da će biti u prilici, da će se preko noći sve promijeniti. Ja mislim da on nema realan doticaj sa stvarnošću, to je tužno za gledati jer je on jedan mlad čovjek, obrazovan, završio je fakultet, ima određene kompetencije... Pa nije se rodio u politici. Bilo je nas xy koji smo iz politike izašli i nije nam život prestao, meni je to tužno i jadno za gledati, rekla je još tada Mirela Holy, koja je upravo prihvatila ponudu Davora Bernardića da, što je SDP-ovo Predsjedništvo odobrilo, bude kandidatkinja njegove stranke na europskim izborima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:44