IZDRŽAVANJE KAZNE

HORVATINČIĆ UJUTRO TREBAO DOĆI NA SUD KAKO BI DOBIO DATUM ODLASKA U ZATVOR, ALI... 'Doktor u Njemačkoj mu je rekao da hitno mora na operaciju'

 
Tomislav Horvatinčić
 Niksa Stipanicev / CROPIX

Poduzetnik Tomislav Horvatinčić (71) u srijedu je trebao dobiti termin kada se treba javiti na izdržavanje zatvorske kazne za izazivanje pomorske nesreće u kojoj je 2011. poginuo talijanski bračni par Francesco i Marinelda Patella Salpietro.

Kako je pisao Jutarnji, Horvatinčić je u srijedu pozvan na ročište na zagrebačkome Županijskome sudu kako bi mu se uručio poziv za izdržavanje kazne od 4 godine i 10 mjeseci zatvora na koju ga je osudio Općinski sud u Šibeniku. No, čini se da se to ipak neće dogoditi.

Naime, kako je u utorak navečer izvijestila N1 televizija, Horvatinčić se ipak neće odazvati na poziv suca izvršenja, već će to učiniti samo njegov odvjetnik Velimir Došen, a kao opravdanje za svog klijenta navodi njegovo zdravstveno stanje.

- Horvatinčiću se pogoršalo zdravstveno stanje, u ponedjeljak se javio liječniku u Njemačkoj koji mu je rekao da hitno mora na operaciju 30. siječnja, umjesto u travnju kako je bilo planirano. Za sve postoji medicinska dokumentacija - rekao je Došen ne pojašnjavajući detalje.

Inače, prema Zakonu o izvršavanju kazne zatvora, molba za odgodu može se podnijeti u roku od tri dana otkad osuđenik dobije rješenje da mora ići u zatvor. Molbu može podnijeti i nakon isteka tog roka, ali ne kasnije od tri dana nakon što se otkrije da postoje razlozi koji bi mogli odgoditi izdržavanje kazne.

Razlozi za odgodu su teške akutne bolesti ili znatno pogoršanje kronične bolesti koja se ne može liječiti u zatvoru, smrt člana obitelji osuđenika, završetak školske godine ili polaganje ispita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:30