PRONEVJERA NA TELEVIZIJI

HRT platio milijun kuna fiktivnim članovima Orkestra

Nepostojeći poslovi honorirani su i u Zboru Hrvatske radiotelevizije
 Milivoj Keber/CROPIX

ZAGREB - Ivan Botica, Ivica Čuljak, Vedran Spevec, Davor Grah, Alan Horvat, Nenad Martić, Ivana Šurbek i Kristijan Pereković nikada nisu sjeli za glazbeni pult Simfonijskog orkestra HRT-a niti u njemu odsvirali makar nekoliko nota. Usprkos tome, na njihove žiroračune se samo tijekom 2008. i 2009. slilo ukupno oko 900.000 kuna kojima im je bivši ravnatelj Glazbene proizvodnje HRT-a Josip Guberina honorirao izvođačke usluge u Simfonijskom orkestru.

‘Nitko ih nije vidio’

Prema faksimilima autorskih honorara spomenutim “glazbenicima honorarnim suradnicima” Simfonijskog orkestra HRT-a, novac je isplaćen zbog sviranja na javnim priredbama, u radijskom i TV programu te za snimanje glazbe u HRT-ovu studiju. Tako je stanoviti Ivan Botica, kojeg u Simfonijskom orkestru HRT-a nikada nisu vidjeli, od 1. veljače 2008. do 30. rujna 2009. zaradio 300.382 kune bruto.

Da apsurd bude veći, toliko je zaradio “svirajući” sintesajzer, koji se u repertoaru ovog orkestra i ne koristi često. Usporedbe radi, akademski glazbenik koji je u Simfonijskom orkestru stalno zaposlen kao tutist, dakle glazbenik koji nije šef dionice, nego svira instrument za koji je završio Glazbenu akademiju, mjesečno prima oko 5000 kuna neto. Ivici Čuljku, kojeg u tom orkestru također nikada nisu vidjeli, od svibnja 2008. do 1. rujna 2009. isplaćeno je 161.195 kuna bruto.

Izmišljanje poslova

U ugovorima stoji da je u Simfonijskom orkestru HRT-a svirao glasovir.

Vedranu Spevecu, kojeg u orkestru također nikada nisu vidjeli, isplaćene su 161.992 kune bruto, i to kao honorar za sviranje udaraljki u razdoblju od 22. srpnja 2008. do 31. siječnja 2010. Na ime Ivane Šurbek od 1. ožujka 2008. do kraja studenog 2009. isplaćeno je 93.259 kuna, i to za solistički angažman u orkestru. U njezinu ugovoru stoji da je u tom orkestru svirala glasovir. No, članovi orkestra s kojima smo razgovarali tvrde da Ivana Šurbek kod njih nikada nije svirala, ali je dio orkestra poznaje jer je riječ o djevojci Vedrana Bilića, glavnog urednika Simfonijskog orkestra.

Facebook prijatelji

Šurbek jest glazbenica, ali je zaposlena kao profesorica u jednoj glazbenoj školi izvan Zagreba. Zanimljivo je da je upravo Vedran Bilić angažirao vanjske suradnike, sastavljao ugovore o honorarnoj suradnji i dostavljao ih na potpis ravnatelju Guberini ili njegovoj zamjenici Sandri Vojković. Bilić je zaposlen na mjestu glavnog urednika Simfonijskog orkestra 2004., kad je otprilike i Guberina imenovan ravnateljem.

Davor Grah je u razoblju od 1. rujna 2008. do 29. siječnja 2009. primio 97.537 kuna za poslove glazbenika na udaraljkama. Grah doista radi u orkestru, ali na poslovima tehničko-fizičke pomoći - nosi i razmješta pultove za glazbenike, instrumente i note, a na Facebook stranici Vedrana Bilića, Grah je na popisu njegovih prijatelja. Nepostojeći poslovi honorirani su, prema našim podacima, i u Zboru HRT-a preko tri osobe: Ljiljane Ivanišević, Vinka Vladovića i Martine Vidaković. U dvije godine isplaćene su im 172.403 kune.

Ni navedena imena ni zbroj honorara malo veći od milijun kuna iz posljednje dvije godine nisu konačni. Riječ je samo o uzorku, a pravi razmjeri isisavanja novca te osobe preko kojih se to činilo tek se moraju istražiti.

S ugovora izbrisan Guberinin potpis

Bivši ravnatelj Glazbene proizvodnje Josip Guberina, čiji potpis stoji na većini fiktivnih ugovora, po zanimanju nije glazbenik. Završio je Fakultet fizičke kulture i 36 godina radio u sportu. Na HRT je na mala vrata šao 2002., za mandata Mirka Galića. Ubrzo je postao v. d. ravnatelja Glazbene proizvodnje, a 2004., na Galićev prijedlog, i stalni ravnatelj. Na toj ga je poziciji, kao svog “jedriličarskog prijatelja”, zadržao i Vanja Sutlić. Iako je nezamislivo da akademski glazbenik vodi sportski klub, na HTV-u je sve moguće, pa je “difovac” vodio glazbenu proizvodnju.

U siječnju ove godine Guberini je isplaćena najveća TV otpremnina, 560.000 kuna bruto, iako je napunio čak 67 godina (dvije godine više nego što je potrebno za starosnu mirovinu), i to na temelju menadžerskog ugovora koji je dobio kao dio Sutlićeva tima. Zanimljivo je da je iz HTV-ova kompjutorskog sustava u siječnju ove godine sa svih navedenih fiktivnih ugovora netko izbrisao njegov potpis. Ipak, u administrativnim službama HRT-a sačuvani su papirnati ugovori s potpisom Josipa Guberine. ( Slavica Lukić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 15:06