'ŠOA'

HRT PRIKAZUJE NAJVAŽNIJI FILM O HOLOKAUSTU Snimao se više od 10 godina, traje čak 9 i pol sati, evo kada je na rasporedu

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 21.01.2020. u 11:34

Prod DB © Lanzmann / DR
SHOAH de Claude Lanzmann 1976-1985 FRA
avec Henrik Gawkowski, le Cheminot polonais, engagé par les SS, habitait le bourg de Malkinia, à environ dix kilometres de Treblinka
documentaire historique, grand classique, nazisme, antisémitisme, juifs, racisme, camp de concentration, Image: 174214519, License: Rights-managed, Restrictions: NO RESTRICTION, Model Release: no, Credit line: T.C.D / Visual movies / Profimedia
T.C.D / Visual movies / Profimedia

 

Hrvatska radiotelevizija (HRT) u subotu, 25. siječnja, od 14:30 u "Posebnim dodacima" na svom Trećem programu (HRT-HTV3) prikazuje izniman dokumentarni film francuskog sineasta Clauda Lanzmanna "Šoa".

Povod je obilježavanje Dana sjećanja na žrtve Holokausta, kada se s posebnim pijetetom odaje počast žrtvama nacističkog režima.

Ovaj se Dan obilježava diljem Europe, a u najvećem broju europskih zemalja za datum obilježavanja izabran je 27. siječnja. Na taj dan 1945. Crvena armija oslobodila je tisuće zatvorenika koje su za sobom ostavili nacisti u koncentracijskom logoru Auschwitz u Oświęcimu u Poljskoj.

U povodu 75. godišnjice oslobođenja logora smrti Auschwitz-Birkenau, prikazujemo dokumentarni film o nacističkim logorima u Poljskoj.

Lanzmann je snimio 350 sati materijala, proces stvaranja filma trajao je više od 10 godina, redatelj je proputovao veliki broj zemalja kako bi snimio intervjue s preživjelim logorašima, običnim ljudima koji su živjeli u blizini logora i bivšim nacistima.

Epski film o holokaustu Claude Lanzmann je finalizirao 1985. godine.

Konačna verzija traje 566 minuta, 9 i pol sati bez i jedne minute arhivskog materijala, gotovo 10 sati bolnih svjedočanstava za povijest. Mnogi "Šou" smatraju najvažnijim filmom ikada napravljenim o holokaustu. Lanzmann ga je nazvao: "Film o smrti, a ne o preživljavanju".

Kultni Lanzmannov film može se analizirati s povijesne, sociološke, filmske strane.

Tako u emisiji Posebni dodaci, koja se emitira prije, ali i nakon filma "Šoa" gostuju: povjesničar Tvrtko Jakovina, novinarka i književnica Jasminka Domaš, te filmski kritičari Silvestar MiletaDragan Jurak. Moderator razgovora je Boško Picula, a urednica Nataša Vukas-Stanojkovski.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo