SVAĐA SA ŠEFICOM

HRT URUČIO IZVANREDNI OTKAZ HRVOJU ZOVKU S Prisavlja obrazložili zašto je ugledni novinar i urednik morao otići s javne televizije

 
 Zeljko Puhovski / CROPIX

Hrvatska radiotelevizija danas je donijela odluku o prekidu radnog odnosa s jednim od svojih zaposlenika, a neslužbeno doznajemo da je riječ o novinaru i bivšem uredniku na HTV-u Hrvoju Zovku.

Podsjetimo, glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić ranije je potpisao nacrt odluke o izvanrednom otkazu zbog, kako se navodi u obrazloženju, osobito teških povreda obveza iz radnog odnosa te uvreda i prijetnji urednici Informativno-medijskog servisa HTV-a (IMS) Katarini Periši Čakarun.

Kako danas navodi HRT u priopćenju, razlog za izvanredni prekid radnog odnosa je teška povreda Općih pravila o radu i ponašanju koja se sastojala od niza upućenih uvreda, nedoličnog ponašanja, krajnje neprimjerenih i neprofesionalnih izjava, izvan granica onoga što se smatra kolegijalnom i pristojnom komunikacijom. Ispad se dogodio u službenim prostorijama HRT-a tijekom radnog vremena.

Zagreb, 250918.
Hrvatsko novinarsko drustvo, Perkovceva 2.
Konferencija za medije Hrvatskog novinarskog drustva na kojoj se govorilo o postupku izvanrednog otkazivanja ugovora o radu novinara i urednika HRT-a Hrvoja Zovka.
Na fotografiji: Hrvoje Zovko.
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
Zeljko Puhovski / CROPIX

Navedeni zaposlenik povrijedio je niz odredaba Općih pravila o radu i ponašanju HRT-a koja jasno zabranjuju neprimjereno ponašanje prema kolegicama i kolegama, verbalnu ili fizičku agresivnost te bilo kakvo ponašanje kojim bi jedan ili više zaposlenika ponižavali i zlostavljali drugog zaposlenika. Neprimjereno verbalno nasilje potvrdilo je nekoliko svjedoka, navodi se u priopćenju.

Istanbulska konvencija nasiljem nad ženama smatra sva djela rodno utemeljenog nasilja. Nažalost, ponašanje navedenog zaposlenika potpada pod spomenutu definiciju. Riječ je o svjesnom i namjernom aktu koji je išao protiv psihološkog i fizičkog integriteta druge osobe. Na HRT-u ne može biti mjesta bilo kakvom nasilju, bez obzira o kome je riječ, istiće se.

HRT u priopćenju ističe, zbog nekih medijskih napisa koji insinuiraju da je postupak protiv bivšeg zaposlenika iniciran njegovom navodnom ostavkom i upozoravanjem na cenzuru u programima HRT-a, kako se ni u kojem slučaju na HRT-u ne provodi nikakva cenzura niti je u ovom slučaju bilo o tome riječi.

Inače, Istanbulska konvencija na snagu stupa 1. listopada ove godine, pa se čini kako su na HRT-u malo požurili pozivanjem na ovu konvenciju.

Zagreb, 250918.
Hrvatsko novinarsko drustvo, Perkovceva 2.
Konferencija za medije Hrvatskog novinarskog drustva na kojoj se govorilo o postupku izvanrednog otkazivanja ugovora o radu novinara i urednika HRT-a Hrvoja Zovka.
Na fotografiji: Slavica Lukic, Denis Romac, Maja Sever, Danka Derifaj.
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
Zeljko Puhovski / CROPIX
Konferencija za medije Hrvatskog novinarskog društva

'Neka Uprava prestane sramotiti zemlju i preostali kredibilitet HRT-a'

Vodstvo Hrvatskog novinarskog društva (HND) u utorak je najoštrije osudilo pokretanje postupka izvanrednog otkazivanja ugovora o radu novinaru i uredniku HRT-a i predsjedniku HND-a Hrvoju Zovku te je pozvalo upravu Hrvatske radiotelevizije da, kako je istaknuto, postupi na jedini mogući način i obustave postupak raskid ugovora o radu Hrvoju Zovku.

''Pozivamo Upravu HRT-a kao vodstvo javne televizije, da postupi na jedini mogući način i prestane sramotiti zemlju i preostali kredibilitet Hrvatske televizije, i to tako da obustave postupak za raskid ugovora o radu Hrvoju Zovku koji je u toj kući proveo više od dvadeset godina, bez ijednog prigovora, a kamoli opomene za njegov rad'', naglasio je potpredsjednik HND-a Denis Romac na konferenciji za novinare koja se održavala dok još uprava HRT-a nije objavila da je postupak završen i da je Zovko dobio otkaz.

Romac je istaknuo i kako je HND od stjecanja neovisnosti Hrvatske uporno i dosljedno branio medijske slobode, ali i da je u tom razdoblju, kako ističe, apsurdno, ali istinito – najviše reagiranja, presica i drugih akcija HND-a bilo upravo posvećeno javnoj televiziji, odnosno HRT-u.

Posebno je naglasio da je posljednjim zbivanjima na HRT-u koja su kulminirala otkazom Hrvoju Zovku prethodilo priopćenje Ogranka HND-a na HTV-u od 11. rujna kojim se upozoravalo, između ostaloga, na ozbiljno ugrožavanje uredničkih i novinarskih sloboda. Nakon tog priopćenja, Zovko je 13. rujna podnio ostavku na mjesto urednika HTV 4 te je on, uz ostalo, u svom obrazloženju govorio o svakodnevnim pritiscima ili, pojednostavljeno, o cenzuri.

''I jedno i drugo pisani su dokazi i ozbiljne optužbe koje ukazuju na nedopustivo kršenje, prije svega, Ustava RH koji propisuje zabranu cenzure. Naravno, svjedočanstvo HND-ova ogranka na HTV upućuje kako se na hrvatskoj javnoj televiziji krši Zakon o HRT-u i Ugovor HRT-a s Vladom.'', kazao je Romac.

Novinarka i urednica HRT-a Maja Sever i glavna povjerenica Podružnice Sindikata novinara Hrvatske (SNH) - novinari i medijski radnici HRT-a istaknula je kako Sindikat novinara smatra da je prijedlog kazne Hrvoje Zovku zbog svađe i verbalnog sukoba s nadređenom urednicom Katarinom Perišom Čakarun predrastičan i kako se tome Sindikat novinara žestoko protivi.

''Smatram da je ovakva mjera kojom poseže Uprava HRT-a još jedan oblik zastrašivanja zaposlenika HRT-a. Ovo je poruka svima nama da ako dođe do bilo koje svađe, povišenog tona, bilo koje grube riječi ili reakcije možemo očekivati izvanredni otkaz. Izvanredni otkaz zaista nije mjera za bilo kakav prekršaj takvog tipa'', rekla je Sever.

Potpredsjednica HND-a Slavica Lukić kazala je da su redakcije Hrvatske radiotelevizije redakcije u kojima vlada profesionalna apatija, strah od otkaza i egzistencijalna ucjena. Naglasila je i kako je šutnja i ušutkivanje novinara ''dugogodišnja praksa Hrvatske radiotelevizije'', podsjetivši na brojne primjere opomena pred otkaz ili davanja otkaza istaknutim novinarima HRT-a.

Upozorila je i na praksu medijskih kuća kojima se kažnjavaju novinari koji se usude javno upozoriti na pritiske u svojim redakcijama, te da bi se to trebalo regulirati odnosno ugraditi u odredbe novog zakona o medijima.

''Apeliram da se kod donošenja Zakona o medijima ugradi odredba koja će reći da novinar ne samo da ima pravo, nego i dužnost upozoriti da je izložen pritiscima i cenzuri'', kazala je Lukić.

Ogranak HND-a na HTV-a protiv izvanrednog otkaza Hrvoju Zovku

U povodu izvanrednog otkaza Hrvoju Zovku oglasio se i Ogranak HND-a na HTV-u:

- Ovim putem upozoravamo kako se interni verbalni sukob neprimjerenih tonova, koji ne branimo, iskoristio za finalni obračun s kolegom Zovkom, dugogodišnjim zaposlenikom HRT-a, kojem je vodstvo kuće namijenilo drakonsku kaznu – izvanredni otkaz ugovora o radu. No zanimljivo, vodstvo kuće ne traži očitovanje ili odgovornost zbog ozbiljnih navoda o cenzuri i o tehnološkom kolapsu koju su prethodili ostavci Hrvoja Zovka na mjesto izvršnog urednika HTV-a 4, piše, između ostaloga, u priopćenju Ogranka HND-a na HTV-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:40