PRESTIŽNI PROJEKT

Hrvat i Sirijka za UN rade aplikacije za borbu protiv siromaštva i nejednakosti

Dijeli ih viši od 2200 kilometara udaljenosti, a spojili su ih slučajnost, ali i isti pogled na svijet - bez granica, slobodan, pun inovacija i novih tehnologija.

Sirijka Souzana Humsi, 24-godišnja inženjerka iz Damaska, i Zagrepčanin Edo Plovanić, suosnivač Muzika.hr i Booker Gardena, izabrani su u prestižni UN-ov program Young Innovators Fellowship, u kojem se među desetak tisuća kandidata na cijelom planetu bira samo osam mladih inovatora i njihovih osam mentora koji će ih tijekom sljedeće godine voditi svojim savjetima.

Souzana se prijavila sama, a odabrana je u konkurenciji 5000 inovatora, dok su Plovanića u program pozvali. Među mentorima su i neki od ključnih ljudi iz Googlea i LinkedIna, a Plovanić je jedini izabrani Hrvat. Souzanu će mentorirati punih 11 mjeseci.

POPULATION FOND

Riječ je o programu iz lepeze UN-ova Population fonda koji za zadatak ima pronalaziti talentirane mlade ljude u zemljama koje su pogođene ratom, siromaštvom i gdje su stope silovanja visoke, a ženska prava slaba, pa ih potom spajati s mentorima koji će im pomoći da se ostvare i pomaknu granice unutar svojih zemalja.

Traže se aplikacije, razvoj internetskih biznisa, društveno angažiranih profila na društvenim mrežama i inovacije.

Dosad odrađeni projekti uključuju organiziranje hackatona u Ugandi na kojem su mladi developeri razvijali aplikacije koje promoviraju seksualno zdravlje, ili reality TV show u Gruziji koji je promovirao jednakost spolova.

“Danas su samo mladi inovatori, a sutra možda vođe”, moto je ovog UN-ova programa koji želi ojačati žene kao lidere, bilo u kompanijama, bilo u politici. Na upoznavanju u New Yorku u srpnju Edo je među kandidatkinjama iz Svazija, Egipta, Ugande, Palestine i drugih odmah odabrao Souzanu, a on je također bio njen prvi izbor. Kaže da su je oduševile njegova kreativnost i osjećaj da mu se može povjeravati.

- Bila sam uključena u rad brojnih organizacija poput Sirijsko-arapskog Crvenog polumjeseca koji je dio Međunarodne organizacije Crvenog križa jer želim promjenu u svom i tuđim životima. Iako se stanje u Siriji pomalo popravlja, nakon šest godina rata i razaranja ovdje treba puno hrabrosti i snage biti inovator - kaže mi Souzana koja se putem Skypea javila iz Tunisa gdje je trenutačno u UN-ovoj ispostavi u njihovu odjelu za medije.

- Edo mi je pričao o Hrvatskoj o kojoj ništa nisam znala. Ali definitivno ću je posjetiti - kaže.

Souzana je završila Građevinski fakultet u Damasku i priprema doktorat iz upravljanja rizikom u prirodnim katastrofama. Između ostalog za UN trenutačno radi na razvoju mobilne aplikacije koja bi mladima u nerazvijenim zemljama omogućila da lakše razvijaju svoje online biznise.

NOVE TEHNOLOGIJE

Interneta u Siriji ima svaki drugi ili treći dan, i to samo u određenim terminima, i jako je teško baviti se razvojem novih tehnologija. Ima problema i s opskrbom struje, a tehnološki noviteti su joj praktički nedostupni.

- Volim putovati, volim svijet bez granica i zato mi je život katkad frustrirajući - kaže Humsi.

Plovanić ističe da je i on od nje naučio jednako mnogo. - U kontaktu smo jednom tjedno putem Skypea. Moj je zadatak davati joj savjete iz mnogih područja. Ona je divna mlada žena koja unatoč nevjerojatnim ograničenjima i poteškoćama drži glavu gore i probija sve barijere - kaže za svoju štićenicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:13