LJUDSKA PRAVA

HRVAT POBIJEDIO DRŽAVU U STRASBOURGU Žalio se na pazinskog suca: 'Osudio me zbog prometnog prekršaja iako se par dana ranije izuzeo u drugom slučaju'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 11.07.2019. u 22:01

The building of the European Court of Human Rights is seen in Strasbourg during an hearing concerning the case of Vincent Lambert, January 7, 2015. Vincent Lambert, 38, a tetraplegic since a road traffic accident in 2008, is being maintained alive, receiving nutrition and hydration and is in a state of total medical dependence. The public hearing in Europe's top court in Strasbourg in this right-to-die case will have testimony from his wife, in conflict with his parents who want him to be kept alive. REUTERS/Vincent Kessler (FRANCE - Tags: CRIME LAW HEALTH POLITICS) - RTR4KCR7
Vincent Kessler / REUTERS

Europski sud za ljudska prava

Europski sud za ljudska prava presudio je u korist hrvatskog podnositelja koji je tvrdio da mu je država povrijedila pravo na pošteno suđenje jer ga je osudio isti pazinski sudac, ranije izuzet s njegova slučaja jer mu je bio u konfliktu s majkom.

Kako je izvijestio ured hrvatske predstavnice pred sudom u Strasbourgu protiv podnositelja su se pred Prekršajnim sudom u Pazinu vodila dva postupka zbog prometnih prekršaja u kojima je sudio isti sudac.

U lipnju 2012. u prvom postupku podnositelj je zatražio izuzeće, a sudac je zastao s radom te potvrdio navode podnositelja i izjavio da je bio u konfliktu s njegovom majkom. Međutim, svega nekoliko dana kasnije, u drugom postupku taj se sudac nije izuzeo. Zakazao je raspravu, donio osuđujuću presudu i podnositelja novčano kaznio.

"Europski sud je smatrao kako nije vjerojatno da se situacija u samo nekoliko dana mogla promijeniti te je stoga sudac morao biti svjestan okolnosti koje opravdavaju njegovo izuzeće i u ovom predmetu. To je dovelo do situacije koja je mogla izazvati opravdane sumnje u njegovu nepristranost budući da se svaki sudac mora izuzeti kada postoji legitiman razlog za takvu bojazan", ističe ured.

"Sud je dodatno istaknuo da u konkretnom slučaju, kada je sudac bio svjestan okolnosti koje opravdavaju njegovo izuzeće prije rasprave koja je dovela do osude podnositelja, nema potrebe odlučivati o tome je li podnositelj uistinu i podnio zahtjev za izuzeće suca ili nije, već je sudac trebao odmah obavijestiti predsjednika suda i zatražiti otklon od rada na predmetu.

Sama činjenica da je sudio sudac koji je i sam priznao postojanje okolnosti koje opravdavaju njegovo izuzeće, dovela je do umanjenja izgleda za poštenim suđenjem, koji nedostatak nije ispravio niti Ustavni sud, iako je bio ovlašten ukinuti predmetnu odluku", stoji u priopćenju.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo