HISTERIJA ZBOG KORONAVIRUSA

HRVATI POHRLILI U TRGOVINE I, UNATOČ UMIRUJUĆIM PORUKAMA, POČISTILI POLICE 'Mrknuo mi je zadnje brašno pred nosom! Ludih li ljudi...'

 
 Čitateljica Slobodne Dalmacije

Čim je ministar zdravstva Vili Beroš objavio prvi slučaj oboljeloga od koronavirusa u Zagrebu, gotovo istovremeno je počeo građanski stampedo na police trgovina, piše Slobodna Dalmacija.

Kupuje se sve - od najosnovnijih namirnica poput brašna, ulja, šećera, soli, riže, kvasca, tjestenine, krumpira, leće i fažola, pa do svih mogućih higijensko-kozmetičkih potrepština.

Košare i kolica se trpaju paketima mlijeka, limenkama pelata od rajčice, tunjevinom, trajnim kobasicama, paštetama, mljevenim mesom....

- Ovako nije bilo ni za vrijeme rata. A, ludih li ljudi… – vrti glavom i komentira u trgovini "Lidla" trgovački odjek masovne korona panike jedna Zagrepčanka zanemarujući da i njoj samoj iz ruku ispadaju pretrpane vrećice.

- Pogledaj ovog mrknuo mi je zadnju vrećicu oštrog brašna pred nosom – žali se druga i u košaru ubacuje upakirane glavice kiselog kupusa.

Prazne se police u hipu i uzaludno baš sve instance – od Vlade pa do najodgovornijih za opskrbu trgovačkih lanaca – ponavljaju i upozoravaju da nema nikakve potrebe za stvaranjem kućnih zaliha hrane i potrepština ni u jednoj robnoj kategoriji.

Takve riječi na vrhuncu građanske histerije do mozga jednostavno ne dopiru.

Stranice društvenih mreža poslijepodne su preplavile brojne fotografije potpuno ispražnjenih polica u DM-u, Konzumu, Tommyju, Sparu, Lidlu…

Papirnati ubrusi, vlažne maramice, gelovi za ruke, dezinfekcijska sredstva svih brandova, kategorija i cijena postali su u trenu misaona imenica u rangu zaštitnih maski u ljekarnama.

Najčešće oni koji se najglasnije skanjuju nad histeričnom kupnjom najviše troše.

Iz trgovačkih lanaca Konzum i Spar u utorak su i službeno potvrdili da su zabilježili veći promet, što povezuju s pojavom koronavirusa u Hrvatskoj i okolnim zemljama.

- Unatrag nekoliko dana bilježimo povećanje prometa te pojačanu poslovnu aktivnost u svim prodavaonicama kao i u Konzumovoj internet prodavaonici. Unatoč povećanoj potražnji, imamo adekvatne zalihe svih artikala te su naše prodavaonice i skladišta dobro opremljeni - odgovorili su iz Konzuma na upit je li zbog pojave koronavirusa zabilježen rast prometa.

Iz Spara Hrvatska također su potvrdili da su zabilježi veći promet.

- Vodimo računa da imamo dovoljno količina potrebne robe za naše kupce. Pratimo najnovije informacije te smo u kontaktu s nadležnim institucijama i slijedimo sve upute kako bi osigurali maksimalnu zaštitu za svoje zaposlenike i za kupce – kažu u Sparu.

I iz mljekarske industrije Dukat navode kako od jučer primaju povećane narudžbe trgovačkih lanaca za trajne proizvode i proizvode s užim rokom trajanja - primarno trajnog mlijeka, vrhnja za kuhanje, maslaca i topljenih sireva. Spremani su, tvrde, bez problema odgovoriti na očekivan porast potražnje.

- Zanimljiva je panika oko koronavirusa. Ova panika nije autentična. Ne bojimo se našim strahom, nego smo preplašeni tuđim strahovima i tuđim interpretacijama egzistencijalne ugroze. Stvaramo zalihe, pustošimo trgovine. No, jesmo li postavili jedno pitanje: tko će naslijediti svu tu nagomilanu hranu kada nas virus pokosi? Nismo, jer naš strah nije autentičan – komentirao je prigodno i zadarski saborski zastupnik Marko Vučetić, no njegovu filozofsku i životnu poruku u ovom trenu malo tko čuje, a kamoli razumije, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:45