SVINJSKA GRIPA

Hrvati se više boje cjepiva nego zaraze

Građani su skeptični jer nije bilo većeg testiranja pa sumnjaju da se u tako kratkom roku ne mogu otkriti prave nuspojave
Dubrovnik, 030909.Danas su dubrovacki maturanti po povratku iz Barcelone, gdje su bili na maturalcu direktno iz autobusa dovezeni u Dubrovacku opcu bolnicu, gdje je nekolicina njih koja je imala temperaturu pregledana i pustena kuci na kucnu njegu. Na fotografiji: maturantica.Foto: Admir Buljubasic / CROPIX
 Admir Buljubašić/CROPIX

ZAGREB - Hrvatska bi mogla odustati od kupovine rezerviranih milijun doza cjepiva protiv svinjske gripe za koje bi trebala platiti 46 milijuna kuna. Naime, do sada kupljena količina od 1,5 milijuna doza, koje su koštale 70 milijuna kuna, trebala bi zadovoljiti sve naše potrebe.

Specijal Jutarnjeg lista: Svinjska gripa u Hrvatskoj

Ključni razlog zbog kojeg nam neće trebati više od 1,5 milijuna doza, što je dovoljno za cjepljenje 750 tisuća građana, leži u nepovjerenju građana prema novom cjepivu koje je proizvedeno u vrlo kratkom roku, a sve nuspojave još nam nisu poznate.

Ni ministar se neće cijepiti

Građani su djelomično skeptični i zbog činjenice da se cjepivo ispitivalo na malom broju osoba pa je po njima upitno da li se u tako kratkom vremenu moglo doći do stvarnih nuspojava. U Hrvatskoj, istina, još uvijek nisu provedene ankete, ali u nekoliko provedenih blic anketa većina građana kaže da se neće cijepiti.

Jutarnji list je pred petnaestak dana anketirao liječnike, a većina njih nam je izjavila da se neće cijepiti. I sam je mistar zdravstva Darko Milinović na nedavnoj konferenciji za tisak izjavio da se neće cijepiti.

Najnovija anketa u Njemačkoj pokazala je da će se cijepiti najviše 10 do 20 posto građana premda je ta država kupila cjepiva za gotovo 40 posto građana. Oprez i skepsa liječnika su toliki da su vlasti u New Yorku odlučile da se liječnici i zdravstveno osoblje moraju cijepiti.

Konzultacije s liječnikom

Studija rađena u Kini govori da zabrinjavajućih nuspojava nema. U studiji je sudjelovalo 2200 osoba u dobi od 3 do iznad 60 godina koji do sad nisu oboljeli od svinjske gripe. Cijepljeni su dva puta a tek blage nuspojave na mjestu uboda injekcije zabilježene su kod 15,9 posto pacijenta.

Posebno su dvojbene odluke o cjepljenju kad se radi o djeci. Roditelji uglavnom smatraju da će se morati dodatno konzultirati s liječnicima. Ni prva dama Sjedinjenih Država Michelle Obama nije dozvolila cijepljenje svojih djevojčica Malie i Sashe.

Tri vala gripe

Ipak, ostaje za vidjeti hoće li građani promijeniti mišljenjeo cijepljenju kada pandemija gripe dođe do svoga vrhunca. Dr. Vladimir Draženović iz Hrvatskog centra za infulencu kaže kako Hrvatska upravo iz tog razloga ne bi smijela otkazati rezervaciju cjepiva. Osim toga, kaže on, za sad se ne može pouzdanao znati kako će se ponašati virus i hoće li ostati prisutan cijele godine. “U tom slučaju ima smisla cijepiti se i u ožujku ili svibnju”, kaže.

U zagrebačkoj Infektivnoj klinici “Dr. Fran Mihaljević” trenutno se liječe tri pacijenta kod kojih je potvrđena svinjska gripa, ali svi su izvan životne opasnosti. Od početka pandemije u Infektivnoj se klinici liječilo desetak bolesnika, a pretežna komplikacija bila je upala pluća ili jaki bronhitis.

- Bude li se pandemija svinjske gripe ponašala slično kao ona španjolske, a sve ukazuje da će biti tako, prvi val je prošao u travnju, sada je počeo drugi val, a treći se očekuje u veljači - kaže prof. dr. Ante Beus, ravnatelj Infektivne klinike “Dr. Fran Mihaljević”.

70% učenika u karanteni

Čak 70 posto učenika osnovnih škola u Cisti Provo, Lovreću i Studencima zatražilo je pomoć u Zdravstvenoj stanici u Lovreću. - Imali su temperaturu višu od 38 stupnjeva, žalili se na glavobolju, malaksalost i bolove u trbuhu. Zapravo, sve simptome svinjske gripe. Djeca su u kućnoj karanteni i stanje im se popravlja, no svaki dan se javljaju novi s istim simptomima - rekla je dr. Željka Mustapić iz Lovreća. ( V. B. Ćosić/ Epeha)

Zaraza u Centru za rehabilitaciju

Petnaestero štićenika Centra za rehabilitaciju osoba s mentalnom retardacijom u Zorkovcu kod Ozlja zaraženo je svinjskom gripom. Ravnateljica Centra Dijana Borović-Galović rekla je da je virus H1N1 iz Tuheljskih toplica donio jedan korisnik.

- Sve smo ih izolirali. Imaju blage simptome i pod liječničkim su nadzorom - kaže ravnateljica. ( M. Pušić/ Epeha)

Oboljeli na Policijskoj akademiji

Proteklih dana na području Osječko-baranjske županije zabilježena su četiri nova slučaja zaraze. - Novi slučajevi su “uvezeni”, jer je riječ o dvojici polaznika Policijske akademije u Zagrebu, koji su došli u Osijek, a javila se i sestra jednog od njih sa simptomima - izjavio je dr. Ivan Valek iz Zavoda za javno zdravstvo. ( N. P.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:15