PUTOVANJE ŽIVOTA

'Hrvati u Kaliforniji ugostili su nas kao da smo im vlastita djeca'

 

Putovanje života u Ameriku oduševilo je dvoje stipendista zaklade “Hrvatska za djecu” Draženu Kelavu i Frana Bukulina.

Kad su prije nekoliko mjeseci saznali da su upravo oni odabrani za put na drugi kraj svijeta, nisu skrivali oduševljenje i za Jutarnji list podijelili su emocije koje su ih tada obuzele. ​Iako ovi maturanti žive u obiteljima slabijeg imovinskog stanja, ostvarili su izvanredne školske uspjehe, a zaklada je prepoznala njihov trud i u suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika omogućila im put u SAD, gdje su proveli dva tjedna.

Njihova domaćica bila je sveučilišna profesorica Suzana Tkalčić, koja se vrlo rado odazvala na poziv Hrvatske matice iseljenika. Potrudila se da dvoje mladih entuzijasta vidi što više znamenitosti, ali da isto tako upoznaju i ljude koji će im primjerima iz vlastitog života pokazati kako se zapravo živi u Americi.

‘’Bili smo smješteni u gradiću Ontario, oko 60 kilometara od Los Angelesa. To nam je bila ‘baza’. Tijekom idućih dana ugostili su nas Hrvati koji žive u Kaliforniji. Obišli smo Los Angeles, San Pedro, San Diego, Santa Monicu te čak boravili u Las Vegasu, u susjednoj Nevadi!’’, otkriva uzbuđeno Dražena. Ova vrijedna Puležanka živi s roditeljima i tri sestre, a poseban uzor joj je starija sestra koja završava drugi fakultet. Želja joj je završiti farmaciju, stoga ju je posebno oduševio posjet jednom kalifornijskom fakultetu specijaliziranom za zdravstvo i znanost.

Fran će pak svoja američka iskustva podijeliti s obitelji i prijateljima u rodnim Vinkovcima. Omogućavanje ovog putovanja samo je jedan od brojnih projekata zaklade ‘’Hrvatska za djecu’’ usmjerenih na dobrobit djece i mladih, a akcija nosi naziv “I ja putujem”.

‘’Draženu i Frana odabrali smo između stotinjak naših stipendista te ih nagradili na temelju njihovih ocjena, rezultata i motivacijskih pisama. U Hrvatskoj matici iseljenika našli smo partnera “, izjavila je Renata Gubić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:52