NOVI PREOKRET

Hrvati u Zambiji opet zaustavljeni u zračnoj luci!

Nije jasno je li osmero hrvatskih državljana odmah i uhićeno ili samo zaustavljeno.
 Marko Miscevic/Cropix

Hrvatski posvojitelji, kojima je jučer sud u Zambiji odbacio optužnicu za pokušaj trgovine djecom i krivotvorenje dokumentacije o posvojenju četvero kongoanske djece, zaustavljeni su danas u zračnoj luci u Ndoli pri povratku u Hrvatsku, potvrđeno nam je iz diplomatskih izvora.

Nije jasno je li osmero hrvatskih državljana odmah uhićeno ili samo zaustavljeno.

Zambijska policija, podsjetimo, uhitila ih je 7. prosinca zbog sumnje na trgovinu ljudima nakon što su Hrvati planirali posvojiti djecu iz Konga upravo u toj istoj zračnoj luci.

Država je preko javnog tužitelja jučer podnijela zahtjev da se predmet obustavi prema odjeljku 88. (a) Zakona o kaznenom postupku, poglavlje 87. Zakona Zambije.

U Zakonu o kaznenom postupku, kako piše u tom odjeljku, svaki javni tužitelj, u bilo kojem suđenju na nižem sudu, može, uz suglasnost suda ili po uputama glavnog državnog odvjetnik, u bilo koje vrijeme prije izricanja presude, odustati od kaznenog progona.

"I nakon takvog povlačenja optužnice, ako je učinjeno prije nego što je optužena osoba pozvana da iznese svoju obranu, ona će biti otpuštena, ali takvo otpuštanje optužene osobe neće predstavljati prepreku za kasniji postupak protiv nje na temelju istih činjenica", piše u zambijskom Zakonu o kaznenom postupku.

Treba vidjeti je li riječ o novom postupku koji se protiv njih pokrenuo, u skladu sa zambijskim zakonodavstvom.

Odvjetnički tim Hrvata kaže da nema nikakvih saznanja o događanjima u Zambiji, te da ne mogu stupiti u kontakt sa hrvatskim posvojiteljima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:35