KONFERENCIJA

HRVATSKA BI OD ZDRAVSTVENOG TURIZMA MOGLA ZARAĐIVATI MILIJARDU EURA 'Tu postoji prostor za zapošljavanje dodatnih dvije tisuće ljudi '

Hrvatska eurozastupnica Ruža Tomašić, u suradnji s Općinom Vela Luka i LAG-om 5, organizirala je prvu međunarodnu konferenciju o zdravstvenom i wellness turizmu na otocima. Dvodnevna konferencija održana je u Veloj Luci, a o perspektivama ovakvog širenja turističke ponude hrvatskih otoka govorili su domaći i međunarodni stručnjaci, predstavnici triju ministarstava (turizam, zdravstvo i regionalni razvoj) i gosti iz Europske komisije.

U svom pozdravnom govoru Tomašić je istaknula da ju je na organizaciju ove konferencije ponukalo upravo to što i sama živi na otoku Korčuli. - Otoci ne mogu počivati samo na ribarstvu, poljoprivredi i ljetnom sezonskom turizmu. Zdravstveni i wellness turizam nameću se kao logičan izbor jer nude mogućnost produljenja turističke sezone i privlačenja značajnih investicija, a ne ugrožavaju okoliš koji želimo sačuvati - rekla je. Državni tajnik Ministarstva turizma Frano Matušić osvrnuo se na statističke podatke i ustvrdio da postoji prostor za značajni rast. - Hrvatska ostvaruje 400 milijuna eura prihoda od zdravstvenog turizma, a postoji potencijal za barem milijardu eura prihoda. Ono što je nama također važno, to je zapošljavanje.

- rekao je. Najavio je i zakonske izmjene koje slijede do kraja godine. - U suradnji s Ministarstvom zdravstva radimo na izmjenama postojećih zakona koje će, među ostalim, osigurati zakonsku podlogu za zamašnjak zdravstvenog turizma. U tom smislu od velike su pomoći i ovakve konferencije - zaključio je Matušić. Posebni savjetnik ministra zdravstva Mate Car rekao je da ministarstvo pozorno sluša i prepoznaje prostor, ali da ne može samo. Istaknuo je važnost Programa potpore strukturnim reformama (SRSP) Europske unije za koji je u Europskom parlamentu glavna izvjestiteljica upravo Ruža Tomašić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:37