NAKON CJELODNEVNE RASPRAVE

HRVATSKA DOBILA VLADU! Većina zastupnika dala povjerenje kabinetu Andreja Plenkovića, u Banskim dvorima obavljena primopredaja vlasti

 Damjan Tadić / Hanza Media, Tomislav Krišto / Hanza Media

U Saboru je danas poslije 20 sati potvrđena 14. Vlada Republike Hrvatske.

Za Vladu premijera Andreja Plenkovića, u kojoj će osim njega biti još 20 ministara u 19 ministarstava (izgledno je osnivanje još jednoga), glasalo je 91 zastupnika, dok je 45 bilo protiv a dva suzdržano.

Glasanje je uslijedilo nakon cjelodnevne rasprave koja se odužila do večernjih sati. Neka kadrovska rješenja, poput izbora Nine Obuljen za ministricu kulture, privukla su i pohvale opozicije, a većina kritika bila je usmjerena protiv predloženog ministra znanosti i obrazovanja, Pave Barišića.

Kako je tekla današnja sjednica možete pročitati OVDJE.

U svojem završnom govoru prije izglasavanja povjerenja Vladi, mandatar Andrej Plenković ukratko je predstavio program svoje Vlade i obećao kako će nastojati ne iznevjeriti ukazano povjerenje.

Istaknuo je kako će uvažiti sve prijedloge koje smatra dobrim i korisnim čak i ako stižu od oporbe.

- Pristup koji sam jasno naglasio u petak, on je uključiv, on je otvoren. U svakoj od tih ideja sigurno ima nešto pozitivno što sigurno može završiti i u konačnim zakonskim rješenjima, rekao je Plenković.

Naglasio je i kako će nova Vlada brinuti o zaštiti manjina, umirovljenika te osoba s invaliditetom.

Prije samog glasanja izrazio je svoju vjeru u odabrane ministre.

- Smatram da će ovaj tim ljudi koji je ovdje oko mene dati sve ono što može. Vjerujem da će svoj posao raditi odgovorno, sa željom da ostave pozitivnog i konstruktivnog traga kao članovi hrvatske Vlade, kazao je Plenković.

Zagreb, 191016.
Nakon prve sjednice 9. saziva Hrvatskoga sabora izglasana je nova Vlada mandatara Andreja Plenkovica. 
Na fotografiji: fotografiranje mandatara Andreja Plenkovica s ministrima.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadić / CROPIX

Oko pola sata nakon izglasavanja povjerenja u Saboru, u Banskim je dvorima obavljena primopredaja između dosadašnjeg premijera Tihomira Oreškovića i Andreja Plenkovića. Njih su dvojica prvo obavili kraći razgovor u četiri oka, nakon čega su se obratili novinarima.

- Čestitam vam na izboru. Vama i vašoj Vladi želim uspješan mandat. Ostavljam vam izvještaj o radu Vlade, nekih 1800 stranica, a ostavljamo vam i pozitivne temelje za novu Vladu, rekao je Tim Orešković.

- U svom mandatu imao sam priliku potvrditi ono što sam već i znao - Hrvatska ima sjajnu budućnost, i do nas je da iskoristimo ovu priliku. Imao sam priliku i prije nego što sam bio premijer, uvijek sam promovirao Hrvatsku, i to ću i nastaviti, gdje god bio u životu. Novom premijeru želim puno uspjeha na ovoj časnoj dužnosti, rekao je Orešković.

- Želio bih zahvaliti dosadašnjem predsjedniku vlade Tihomiru Oreškoviću na predanom angažmanu za dobrobit Hrvatske. Mislim da je njegovo prihvaćanje dužnosti prije 11 mjeseci bio i hvalevrijedan potez i hrabar, započeo je svoje obraćanje Plenković.

- Drago mi je da sam dobio povjerenje čak 91 zastupnika u Hrvatskom saboru, nakon što smo dobili vrlo stabilnu parlamentarnu većinu, sad imamo zadaću rada na dobrobiti zemlje, na dobrobiti svih hrvatskih ljudi. Proučit ćemo izvješće koje nam ostavlja Vlada gospodina Oreškovića i krenuti s radom idući tjedan, rekao je plenković.

Na pitanje o prvom vanjskopolitičkom potezu Plenković je spomenuo sutrašnji posjet Bruxellesu, gdje će po prvi put zasjedati zajedno s drugim šefovima država i vlada članica EU, no naglasio je i najveći vanjskopolitički prioritet njegove Vlade:

- Moj prvi službeni posjet bit će Bosni i Hercegovini. Broj jedan prioritet bit će europski put Bosne i Hercegovine, dodao je Plenković.

Za prvi gospodarski potez, Plenković je najavio poreznu reformu i donošenje državnog proračuna.

- Temelji porezne reforme bit će prioritet, to je bila jedna o ključnih odrednica našeg programa. To će biti jedan od prvih poteza, već od ponedjeljka imamo sastanke na tu temu. Socijalni dijalog bit će jedan od prioriteta rada vlade, a izrada proračuna bit će ključni dokument u idućem tjednu, rekao je Plenković i naglasio kako će paket reformskih prijedloga proći javnu raspravu, a rješenja će stupiti na snagu početkom iduće godine.

Na novinarsko pitanje bivšem premijeru koji mu je bio najteži trenutak kao predsjedniku Vlade, Orešković je rekao da mu je najteži trenutak kao premijeru bio opoziv, no da mu je bila čast služiti, te da mu je podrška hrvatskih građana dala hrabrost i snagu.

Nova, 14. Vlada Republike Hrvatske potvrđena je u sljedećem sastavu:

Andrej Plenković, predsjednik Vlade RH

Davor Ivo Stier, zamjenik predsjednika Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova

Damir Krstičević, zamjenik predsjednika Vlade i ministar obrane

Ivan Kovačić, zamjenik predsjednika Vlade i ministar uprave

Martina Dalić, zamjenica predsjednika Vlade i ministrica gospodarstva

Zagreb, 191016.
Nakon prve sjednice 9. saziva Hrvatskoga sabora izglasana je nova Vlada mandatara Andreja Plenkovica. 
Na fotografiji: fotografiranje mandatara Andreja Plenkovica s ministrima.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadić / CROPIX

Zdravko Marić, ministar financija

Ante Šprlje, ministar pravosuđa

Tomislav Tolušić, ministar poljoprivrede

Gabrijela Žalac, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije

Lovro Kuščević, ministar graditeljstva i prostornog uređenja

Slaven Dobrović, ministar zaštite okoliša i energetike

Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture

Tomislav Ćorić, ministar rada i mirovinskog sustava

Nina Obuljen, ministrica kulture

Gari Cappelli, ministar turizma

Pavo Barišić, ministar znanosti i obrazovanja

Milan Kujundžić, ministar zdravstva

Tomo Medved, ministar hrvatskih branitelja

Nada Murganić, ministrica za demografsku obnovu, mlade i socijalnu politiku

Vlaho Orepić, ministar unutarnjih poslova

Goran Marić, ministar u Vladi Republike Hrvatske

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 11:47