MINI INTERVJU

HRVATSKA JE U SUBOTU DOBILA NOVU STRANKU Predsjednik Fokusa, bivši HNS-ovac, otkrio nam je koje su glavne točke njihovog programa...

HRVATSKA JE U SUBOTU DOBILA NOVU STRANKU Predsjednik Fokusa, bivši HNS-ovac, otkrio nam je koje su glavne točke njihovog programa, s kim će surađivati, što misli o migrantima...
Davor Nađi
 Darko Tomaš / CROPIX

Hrvatska je u subotu dobila još jednu stranku, Fokus, čiji je predsjednik bivši HNS-ovac Davor Nađi, zamjenik gradonačelnika Svete Nedelje, koji se spominjao i kao mogući nasljednik Ivana Vrdoljaka. Na pitanja zašto je napustio HNS i što planira, Fokus je odgovorio u kratkom intervjuu za Jutarnji.

Zašto ste izašli iz HNS-a i osnovali novu stranku?

- Ne bih se vraćao na odnose u bivšoj stranci. U Fokusu smo okupili širok tim ljudi, od nezavisnih političara do poduzetnika koji su svi istaknuti u svojim sredinama i imaju dobre rezultate. Zajedno imamo i znanje i energiju za drugačiju Hrvatsku, a vjeru u to mi daju upravo naši rezultati na lokalnoj razini u Svetoj Nedelji, Pirovcu, Slatini i drugdje...

Koje su glavne točke programa?

- Porezno rasterećenje kroz ukidanje poreza na dohodak, ukidanje poreza na zadržanu i reinvestiranu dobit uz porez na isplaćenu dobit od 15 posto, smanjenje zaposlenih u državnoj administraciji za 20 posto te prilagodba klimatskim promjenama kroz inovacije, zelenu ekonomiju i infrastrukturu poput podizanja riva, sustava navodnjavanja i gradnja željeznice, a ne uvođenjem tzv. zelenih poreza. Zalagat ćemo se za manje poreze i regulacije, za manji i efikasniji javni sektor, za politike koje donose bolji životni standard građanima. Mi se nećemo vraćati u prošlost i koristiti se podjelama.

S kojim strankama biste mogli surađivati, a s kojima nikako ne?

- Spremni smo surađivati s onim strankama koje su spremne prihvatiti realizaciju našeg programa, no tu idemo korak dalje, pa ćemo to tražiti po detaljno planiranom vremenskom rasporedu. Jednako smo udaljeni i od lijevih i od desnih, a u obzir nam ne dolaze samo ekstremne opcije. Naglašavam, fokusirani smo na budućnost, a ne na podjele, demagogiju i prošlost.

Kakav je vaš stav oko migrantske krize, treba li štititi vanjsku granicu EU?

- Pitanje migrantske krize se treba rješavati na razini EU. Za Hrvatsku je puno bitnije zašto stotine tisuća migranata prođe kroz Hrvatsku, a nitko ne poželi ostati. Dapače, čak i naši ljudi odlaze iako nam zapravo već sada nedostaje radnika. Baš zato imamo fokus na ekonomske teme i budućnost.

Radi li država dobar posao po pitanju koronavirusa, mislite li da će trebati pomoći gospodarstvu?

- Po pitanju borbe s koronavirusom ipak trebamo slušati znanstvenike i nadležne institucije, a ne političare. No da će biti gospodarske štete to je jasno. Sada se vidi da je loše da RH ovisi ponajprije o jednoj grani gospodarstva - turizmu. Naše mjere bi zasigurno pomogle razvoju i drugih gospodarskih grana. Nije problem što je turizam jak, nego što ostatak gospodarstva nije. Porezno rasterećenje koje mi zagovaramo ojačalo bi i diverzificiralo cijelu ekonomiju, pa bi ubuduće ovakve šokove bilo lakše podnijeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:58