REKORDNA ODŠTETA

Hrvatska pošta zbog mobinga mora isplatiti pola milijuna kuna!

Jadranko Mijalić, arhivska fotografija
 Davor Pongračić / Hanza Media

Presudom zagrebačkog Općinskog suda u srijedu Hrvatska pošta kraća je za nešto više od pola milijuna kuna, doznaje Slobodna Dalmacija . Morat će ih isplatiti svojoj zaposlenici Magdaleni Udjbinac kojoj je “povrijeđeno dostojanstvo, čast i ugled diskriminiranjem i uznemiravanjem od nadređenih”. To je vjerojatno jedan od najviših, ako ne i najviši iznos presuđen u hrvatskoj sudskoj praksi za mobing.

Kako doznajemo, Magdalenu Udjbinac zlostavljao je Jadranko Mijalić, bivši pomoćnik direktora za financije u Hrvatskoj poštanskoj banci, koji je krajem prošle godine dobio izvanredni otkaz zbog nedolaženja na posao.

Mijalić je navodno u prisutnosti desetak svjedoka, koji su se javili nakon što je Mijalić smijenjen s mjesta člana Uprave, u glavnom hodniku, ispred ureda Uprave, napao, derao se, gurao uz zid i psovao zaposlenicu Udjbinac. Ona je nakon toga podignula tužbu protiv Hrvatske pošte i od tada je na bolovanju.

U Hrvatskoj pošti nisu željeli komentirati detalje oko presude i cijeloga slučaja, ali najavljuju da će uložiti žalbu.

Inače, Hrvatska pošta i njezin bivši član Uprave u sukobu su nakon što je HP krajem lanjskog listopada proslijedio USKOK-u papire zbog sumnje u moguće malverzacije prigodom kupnje automobila na leasing.

Prema navodima iz Internog izvješća Povjerenstva Hrvatske pošte, treba istražiti nabavu sto kombi-vozila iz 2006. godine, koju je osobno, kao tadašnji član Uprave HP-a za logistiku, potpisao Mijalić.

Ugovorom o leasingu Mijalić je obvezao Poštu na plaćanje penala za svaki kilometar prijeđen iznad 130 tisuća u četiri godine, iako mu je trebalo biti poznato da poštanski kombiji u četiri godine prelaze oko 300 tisuća kilometara.

Zbog toga bi HP Hypo leasingu trebao platiti više od sedam milijuna kuna samo za penale.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 06:41