ODLUKA DRŽAVNOG VRHA

HRVATSKA PROTJERUJE JEDNOG RUSKOG DIPLOMATA ZBOG SLUČAJA TROVANJA DVOSTRUKOG ŠPIJUNA Plenković: 'Tijekom dana proglasit ćemo ga personom non grata'

 
Sergej Skripalj, Andrej Plenković
 Reuters, EbS

Premijer Andrej Plenković na konferenciji za novinare u Banskim dvorima objavio je u ponedjeljak da će Hrvatska zbog slučaja trovanja dvostrukog ruskog špijuna Sergeja Skripalja iz Hrvatske protjerati jednog diplomata.

- Tijekom dana donijet ćemo odluku o proglašavanju jednog akreditiranog ruskog diplomatskog predstavnika u Republici Hrvatskoj personom non grata, rekao je premijer, koji je naveo da se Hrvatska time solidarizira s Velikom Britanijom u skladu sa zaključcima nedavnog summita Europskog vijeća.

- Riječ je o političkoj poruci solidarnosti s obzirom na karakter napada u Ujedinjenom Kraljevstvu koje je naša saveznica i partnerica u EU i NATO savezu, istaknuo je Plenković, ne želeći komentirati mogućnost odgovora Moskve na tu mjeru niti imenovati diplomata o kojemu je riječ.

Britanska premijerka Theresa May je krajem prošlog tjedna na sastancima Europskog vijeća izvijestila čelnike članica EU o tijeku britanske istrage i činjenicama koje su utvrdili nakon čega su oni utvrdili da 'postoji vrlo velika vjerojatnost da je taj napad došao od strane Ruske Federacije', istaknuo je Plenković, nakon čega su osudili taj napad.

Premijer je na konferenciji izrazio sućut Rusiji povodom velike tragedije u gradu Kemerovu, dodavši kako je uputio telegram sućuti ruskom premijeru Dmitriju Medvedevu.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk je kazao da "u nadolazećim danima i tjednima ne treba isključiti dodatne mjere, uključujući i nastavak protjerivanja unutar zajedničkog europskog okvira".

Službeni Zagreb je odlukom o protjerivanju stao uz SAD i niz zemalja Europske unije, te Ukrajinu i Kanadu, u koordiniranom odgovoru na trovanje Skripalja. Te su zemlje u ponedjeljak u usklađenoj akciji protjerale više desetaka ruskih diplomata.

Washington je naredio ruskim diplomatima, njih 60, da napuste zemlju, a naređeno je i zatvaranje ruskog konzulata u Seattleu. Visoki dužnosnik Bijele kuće je kazao da je za 12 od 60 Rusa utvrđeno da su pripadnici ruske obavještajne službe stacionirani u Ujedinjenim narodima u New Yorku. Rusi i njihove obitelji imaju sedam dana da napuste SAD, dodao je. Zatvaranje konzulata u Seattleu je naređeno zbog blizine ratne mornaričke baze.

Ukrajina je odlučila protjerati 13, a Njemačka, Francuska i Kanada po četiri ruska diplomata.

- U duhu solidarnosti s našim britanskim partnerima i transatlantskim saveznicima i u koordinaciji sa zemljama EU, Ukrajina je donijela odluku da sa svog teritorija protjera 13 diplomata, kazao je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko.

Kanadska vlada je priopćila da je primijenila tu mjeru u znak solidarnosti s Ujedinjenom Kraljevinom.

- Napad na agenta neurotoksinom predstavlja jasnu prijetnju međunarodnom poretku utemeljenom na odredbama međunarodne zajednice kako bi se zajamčilo da kemijsko oružje više nikada neće uništiti niti jedan ljudski život, kazala je kanadska ministrica vanjskih poslova Chrystia Freeland.

Sergej Skripalj (66) i njegova kći Julija (33) napadnuti su početkom ožujka u engleskom gradiću Salisburyju sovjetskim nervnim agensom poznatim pod nazivom novičok. Skripalj, bivši pukovnik ruske vojne obavještajne službe GRU, 2006. je u Rusiji osuđen na 13 godina zatvora zbog špijunaže za britansku obavještajnu agenciju MI6, prenosi Reuters. Pomilovan je 2010. u okviru razmjene špijuna sa Sjedinjenim Državama, a u Moskvi ga se smatra izdajicom koji je nanio veliku štetu ruskim špijunskim mrežama na kontinentu. On i njegova kći još su u bolnici u kritičnom stanju.

Britanija pozdravila protjerivanje

Najviši britanski dužnosnici pozdravili su odluku SAD-a i 14 zemalja Europske unije o protjerivanju desetaka ruskih diplomata u znak solidarnosti s Londonom zbog trovanja dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja za koje se sumnjiči Moskva.

Britanska premijerka Theresa May pozdravila je odluku saveznika, "koja jasno pokazuje da stojimo rame uz rame kako bismo poslali najsnažniji mogući signal Rusiji da ne može nekažnjeno kršiti međunarodno pravo", priopćio je njezin ured.

Ministar vanjskih poslova Boris Johnson rekao je da je zapadna akcija protiv ruskih diplomata u SAD-u i Europi najveće protjerivanje ruskih špijuna u povijesti.

- Današnji izniman međunarodni odgovor naših saveznika stoji u povijesti kao najveće kolektivno protjerivanje ruskih obavještajnih časnika ikad i pomoći će u obrani naše zajedničke sigurnosti, napisao je Johnson na Twitteru. (Hina)

Reakcija Kremlja: 'Ovo je neprijateljski čin koji neće proći bez odgovora'

Rusko ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak je objavilo da će odgovoriti na odluku SAD-a, Kanade, Ukrajine i 14 zemalja EU da protjeraju ruske diplomate, a njihove vlade je optužila da slijepo slijede svoje britanske saveznike u sukobu s Moskvom.

Ministarstvo je priopćilo da su protjerivanja diplomata kao odgovor na trovanje bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja u engleskom gradu Salisburyju neprijateljski čin i provokativna gesta.

Velika Britanija za trovanje Skripala i njegove kćeri sovjetskim nervnim otrovom optužuje Rusiju, što Moskva odbacuje.

- Provokativna gesta solidarnosti s Londonom od strane ovih država koje bespogovorno slušaju britanske vlasti oko takozvane afere Skripalj ne pokušavajući shvatiti okolnosti tog događaja su nastavak konfrontacijskog puta prema eskalaciji, stoji u priopćenju.

- Britanski saveznici... slijepo slijede principe euroatlantskog jedinstva na štetu zdravog razuma, normi civiliziranog međunarodnog dijaloga i principa međunarodnog prava.

- Ne treba se ni spominjati da neprijateljski čin ovih skupina država neće proći bez odgovora i mi ćemo na njega reagirati, zaključuje se u priopćenju.

SAD, Kanada, Ukrajina i 14 zemalja EU - Njemačka, Francuska, Poljska, Litva, Češka, Italija, Nizozemska, Danska, Švedska, Latvija, Estonija, Finska, Rumunjska i Hrvatska, najavili su u ponedjeljak protjerivanje desetaka ruskih diplomata kao odgovor na trovanje bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripala u engleskom gradu Salisburyju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:56