'NE PRIDONOSI RJEŠAVANJU PROBLEMA'

HRVATSKA SE NIJE HTJELA MIJEŠATI Ministarstvo objasnilo zašto smo u UN-u bili suzdržani po pitanju Jeruzalema

Displej s glasovima država
 Profimedia, UPPA News

Hrvatska je jedna od pet zemalja Europske unije koje u četvrtak nisu glasale za rezoluciju Opće skupštine UN-a kojom se SAD poziva odustane od svog nedavnog priznanja Jeruzalema kao izraelske prijestolnice, na čemu im je svima zahvalila američka veleposlanica pri UN-u.

Hrvatska je tako bila među 35 suzdržanih.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova objasnilo je da je tako jer su stajališta kako o ovom pitanju nije trebalo raspravljati u predmetnom forumu te da usvojena rezolucija ne može pridonijeti rješenju statusa Jeruzalema, kao niti izgledima za mir i mirovni proces, a ni poboljšanju ionako delikatne situacije u regiji Bliskog istoka.

- Smatramo i da status Jeruzalema treba rješavati u okviru izravnih pregovora dviju strana koji će dovesti do prihvatljivog rješenja za obje strane.

Kad je riječ o bliskoistočnom mirovnom procesu, ništa se ne mijenja u stajalištu Republike Hrvatske koje je i dalje na liniji dogovorenoga unutar Europske unije te ostajemo predani dvodržavnom rješenju i pronalasku pravednog, održivog i sveobuhvatnog mirovnog dogovora između Izraelaca i Palestinaca. Hrvatska će zajedno sa svojim partnerima u međunarodnoj zajednici i Europskoj uniji nastaviti raditi na stvaranju pretpostavki za izravne pregovore dviju strana", navode u priopćenju.

Prije glasovanja američki predsjednik je zaprijetio svim zemljama koje glasuju za rezoluciju, poručivši da će im ukinuti financijsku pomoć od Amerike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 09:27