'NE PRIDONOSI RJEŠAVANJU PROBLEMA'

HRVATSKA SE NIJE HTJELA MIJEŠATI Ministarstvo objasnilo zašto smo u UN-u bili suzdržani po pitanju Jeruzalema

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 22.12.2017. u 12:24

(171221) -- UNITED NATIONS, Dec. 21, 2017 () -- Photo taken on Dec. 21, 2017 shows the voting of a United Nations General Assembly resolution on the status of Jerusalem during a rare emergency special session at the UN headquarters in New York. The General Assembly on Thursday adopted a resolution on the status of Jerusalem that will make U.S. President Donald Trump's decision to recognize Jerusalem as the Israeli capital have no legal effect., Image: 358420393, License: Rights-managed, Restrictions: WORLD RIGHTS excluding China - Fee Payable Upon Reproduction - For queries contact Avalon.red - sales@photoshot.com London: +44 (0) 20 7421 6000 Los Angeles: +1 (310) 822 0419 Madrid: +34 91 533 4289, Model Release: no, Credit line: Profimedia, UPPA News
Profimedia, UPPA News

Displej s glasovima država

Hrvatska je jedna od pet zemalja Europske unije koje u četvrtak nisu glasale za rezoluciju Opće skupštine UN-a kojom se SAD poziva odustane od svog nedavnog priznanja Jeruzalema kao izraelske prijestolnice, na čemu im je svima zahvalila američka veleposlanica pri UN-u.

Hrvatska je tako bila među 35 suzdržanih.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova objasnilo je da je tako jer su stajališta kako o ovom pitanju nije trebalo raspravljati u predmetnom forumu te da usvojena rezolucija ne može pridonijeti rješenju statusa Jeruzalema, kao niti izgledima za mir i mirovni proces, a ni poboljšanju ionako delikatne situacije u regiji Bliskog istoka.

- Smatramo i da status Jeruzalema treba rješavati u okviru izravnih pregovora dviju strana koji će dovesti do prihvatljivog rješenja za obje strane.

Kad je riječ o bliskoistočnom mirovnom procesu, ništa se ne mijenja u stajalištu Republike Hrvatske koje je i dalje na liniji dogovorenoga unutar Europske unije te ostajemo predani dvodržavnom rješenju i pronalasku pravednog, održivog i sveobuhvatnog mirovnog dogovora između Izraelaca i Palestinaca. Hrvatska će zajedno sa svojim partnerima u međunarodnoj zajednici i Europskoj uniji nastaviti raditi na stvaranju pretpostavki za izravne pregovore dviju strana", navode u priopćenju.

Prije glasovanja američki predsjednik je zaprijetio svim zemljama koje glasuju za rezoluciju, poručivši da će im ukinuti financijsku pomoć od Amerike.

Izdvajamo