STIGAO JOŠ JEDAN

Hrvatska službeno preuzela još jedan Rafale: U našim hangarima sad ih je ukupno šest

Primopredaja svih 12 francuskih aviona Rafale predviđena je početkom 2025. godine

Prelet Rafale aviona

 Ronald Gorsic/Cropix/Cropix

‘Republika Hrvatska službeno je od Francuske Republike preuzela šesti višenamjenski borbeni avion Rafale i tako je u hrvatskom vlasništvu prvih šest aviona‘, pohvalio se MORH na Twitteru.

Riječ je o šestom od 12 aviona Rafale, višenamjenskom borbenom avionu 4.5+ generacije francuskog proizvođača Dassault Aviation, koje Republika Hrvatska nabavlja od Francuske Republike za potrebe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Podsjećamo, primopredaja prvog aviona Rafale održana je 2. listopada 2023. u bazi francuskog ratnog zrakoplovstva Mont-de-Marsan u Francuskoj, a primopredaja svih 12 aviona Rafale predviđena je slijedećom dinamikom: krajem 2023. – četiri aviona, tijekom 2024. – četiri aviona i početkom 2025. – četiri aviona.

Uvođenjem u operativnu uporabu višenamjenskog borbenog aviona Rafale, Republika Hrvatska zadržava suverenost u nacionalnom zračnom prostoru, postaje mogući regionalni jamac sigurnosti zračnih prostora zemalja u regiji i postavlja nove standarde u opremanju.

Također, očuvat će se i značajno povećati trenutačne sposobnosti i potencijali borbene komponente Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, značajno će se povećati ukupna borbena moć Hrvatske vojske, ali i očuvati dugogodišnja tradicija borbenog zrakoplovstva u Republici Hrvatskoj, kažu iz MORH-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. ožujak 2024 14:27