AUTOHTONI PROIZVOD

HRVATSKA ZAŠTITILA NAZIV VARAŽDINSKOG ZELJA, ALI I SLOVENCI GA MOGU KORISTITI Čeka se rješenje spora oko slavonskog kulena, Slovenci i njega svojataju

 Željko Hajdinjak / CROPIX

Europska komisija je nakon dvije godine analize, vijećanja i promišljanja donijela još jedan povijesni zaključak - proizvod varaždinsko zelje s varaždinskog je područja i Hrvatska ga ima pravo zaštititi na razini Europske unije kao svoj autohtoni proizvod.

Europska komisija će ovaj tjedan objaviti svoju provedbenu odluku o “varaždinskom zelju” kao autohtonom hrvatskom proizvodu, a Jutarnji je list u posjedu nacrta odluke u kojemu stoji da se varaždinsko zelje proizvodi isključivo od sjemena čuvane sorte varaždinski kupus upisane u sortnu listu EU. Pojam čuvana sorta govori da se sjeme proizvodi samo na definiranom zemljopisnom području i nigdje drugdje. Što se tiče tvrdnje o zavaravajućem karakteru naziva, Komisija smatra da se naziv odnosi na područje na kojem se proizvod proizvodi. On sam po sebi ne može dovesti potrošače u zabludu u pogledu podrijetla proizvoda.

Branili sjeme

Ovom uredbom završila je dvogodišnja hrvatska bitka za obranu varaždinskog zelja kao autohtonog hrvatskog proizvoda. Naime, nakon što je Hrvatska u srpnju 2015. predala zahtjev za registraciju naziva “varaždinsko zelje” kao zaštićene oznake izvornosti, prigovor je dala Slovenija. U njemu stoji kako se u Sloveniji varaždinsko zelje proizvodi već 75 godina te da bi upis “varaždinskog zelja” u registar mogao dovesti u zabludu slovenske potrošače jer proizvođači i potrošači u Sloveniji “varaždinsko zelje” ne povezuju s podrijetlom ili područjem, nego prije svega s kvalitetom i prikladnošću za kiseljenje.

No, činjenica je da su Slovenci svojim prigovorom branili sjeme zelja koje su doradili i prodaju ga pod nazivom varaždinsko 2 i 3 jer su se uplašili da će im Europska komisija zabraniti njegovo stavljanje na tržište. No, svojom Uredbom EK je zadovoljila obje strane. Sloveniji je i dalje dopušteno korištenje naziva sorti varaždinsko 2 i varaždinsko 3, ali s jasno istaknutom zemljom podrijetla bez ikakvog upućivanja na Hrvatsku.

Kulen na čekanju

Na ovaj način okončan je još jedan hrvatsko-slovenski pomalo bizaran spor oko registracije autohtonih proizvoda na razini EU. Nakon što je uspješno dokazano da je varaždinsko zelje zaista varaždinsko, čemu je ponajviše pridonijela eurozastupnica Marijana Petir, Hrvatska još uvijek iščekuje potvrdu da je slavonski kulen zaista iz Slavonije. Hrvatska je zatražila zaštitu 2013., ali je Slovenija stavila prigovor, uz obrazloženje da oni već 25 godina proizvode “slavonski kulen” te da bi njegovo povlačenje izazvalo ekonomsku štetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:53