PRIOPĆENJE MORH-a

HRVATSKA ZATRAŽILA SLUŽBENO OČITOVANJE OD IZRAELA O ZRAKOPLOVIMA F-16 'Neka nam kažu mogu li ih isporučiti ili ne' KRSTIČEVIĆ 'Imaju rok do 11.1!'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 03.01.2019. u 13:09

Boris Kovačev, Damjan Tadić / HANZA MEDIA

Zrakoplovi F-16 Barak; u krugu: Damir Krstičević

 

Ministarstvo obrane zatražilo je od Države Izrael da ga do 11. siječnja službeno izvijesti može li isporučiti avione koje je Hrvatska odabrala u transparentnom postupku na međunarodnom natječaju, a u slučaju da to ne može učiniti, Hrvatska će poništiti odluku o odabiru višenamjenskog borbenog aviona.

MORH je u priopćenju ponovio kako je obveza Izraela ishoditi odobrenje Vlade SAD-a za isporuku zrakoplova u odgovarajućoj konfiguraciji Hrvatskoj. "Kad nas Država Izrael službeno izvijesti o navedenom, pravovremeno ćemo upoznati hrvatsku javnost", stoji u priopćenju.

U slučaju da zbog nesporazuma koji su nastali između Izraela i SAD-a Hrvatska ne može kupiti avione koje je odabrala, hrvatska Vlada će poništiti odluku o odabiru višenamjenskog borbenog aviona od 29. ožujka 2018.

Hrvatska je ovaj vrlo složen projekt vodila na sustavan, profesionalan i transparentan način, vodeći se isključivo hrvatskim nacionalnim interesima, poručuje MORH.

I predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u četvrtak je potvrdio da će se raspisati novi natječaj za nabavu borbenih zrakoplova ako Izrael, zbog protivljenja SAD-a, ne bude mogao isporučiti zrakoplove F-16 Barak kakve je ponudio Hrvatskoj.

- Ako avioni neće biti u skladu s onim što smo dogovorili, posao se neće realizirati i ići će se u novi natječaj - izjavio je Jandroković novinarima u Saboru.

- Ili će avioni biti onakvi kakvi su ispregovarani ili se ide u novi natječaj - poručio je Jandroković.

Premijer Andrej Plenković izjavio je na početku Vladine sjednice kako očekuje konačna i jasna očitovanja Izraela i SAD-a o nabavi borbenih zrakoplova te najavio kako će Vlada nakon toga donijeti odluku o sudbini tog natječaja.

- Očekujemo konačna i jasna očitovanja Izraela i SAD-a i nakon toga ćemo donijeti odluke. Vlada čvrsto stoji kod odluke da možemo ići u fazu realizacije isključivo onakve ponude kakva je bila prihvaćena i predložena od stručnog tima Ministarstva obrane. Sve ostalo zahtijevat će našu odluku da se taj proces poništi, a nakon toga ćemo donositi odgovarajuće odluke kako dalje u vezi te strateške odluke - rekao je Plenković.

Krstičević izašao pred novinare

Nakon što danima nije komentirao probleme s nabavkom vojnih zrakoplova od Izraela zbog protivljenja SAD-a, ministar Damir Krstičević izašao je pred novinare, javlja N1.

"Nisam znao niti je stručni tim to znao. Želio bih reći da je vlada SAD-a dala predodobrenje za prodaju Baraka. Država Izrael je imala 3.10.2017. svu potrebnu dokumentaciju", rekao je Krstičević

Američka administracija funkscionira vrlo jasno. Kako nitko nije znao za taj američki stav?

"Bio je međunarodni natječaj koji je obavljen po svim pravilima struke. Ključna odluka Vlade bila je da zbog složenosti projekta radimo država s državom, da se izbjegnu bilo kakvi partikularni interesi. Država Izrael je imala svu potrebnu dokumentaciju, uključujući i odobrenje od treće strane da može nuditi avion Hrvatskoj. Piše u tom papiru i prodaja", poručio je Krstičević.

Dali smo rok Izraelu do 11. siječnja da se očituje, otkrio je ministar.

Upitan zašto ne objavi predodobrenje, Krstičević odgovara:

'Države preuzimaju odgovornosti, sada je taj podatak klasificiran. Kad se zatvori taj proces. Vidjele su ga sve institucije', rekao je za N1.

'Ova Vlada učinila je sve da se ojača hrvatska vojska i hrabro i odlučno smo pokrenuli taj projekt. Ovaj proces je vođen vrlo sustavno i u njemu su bili najbolji ljudi koje Hrvatska ima. Transparentno je vođen proces, svi su imali iste uvjete, nismo imali žalbe na natječaj', rekao je i dodao da je svjestan da se radi o velikoj odgovornosti, da ništa nije propalo i da nije ugrožen interes Hrvatske.

'Stojim iza toga kao ministar obrane i drago mi je da sam učinio sve da Vlada osigura ta sredstva i da Hrvatska krene u proces izbora aviona. Što se tiče cijele odgovornosti, ja sam tu. Već sam odlazio s funkcija, ratni sam zapovjednik i itekako znam što je odgovornost. Ne smatram da sam bilo što napravio protiv interesa Hrvatske. Uvijek sam spreman otići ako će moj odlazak pomoći Hrvatskoj. Ima i drugih stvari u životu', zaključio je ministar Krstičević.

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo