VELIKI USPJEH I PRIZNANJE

Hrvatski Crveni križ postao član Glavnog odbora Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca

 Hrvatski crveni križ

Hrvatski Crveni križ (HCK) postao je, prvi put u svojoj 140 godina dugoj povijesti, član Glavnog odbora Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

U to najviše tijelo izabrala ga je Glavna skupština Međunarodne federacije, koju čini 920 delegata iz 188 zemalja svijeta. Hrvatski Crveni križ podržalo je 110 zemalja, od njih 182, koliko ih je pristupilo glasovanju. Izbor u ovo tijelo znači da će iduće četiri godine naš Crveni križ sudjelovati u upravljanju Međunarodnom federacijom i svojim će radom, vjeruju u HCR-u, pridonijeti jačanju Međunarodnog pokreta.

Posao koji je pred njima nije lagan - prirodne katastrofe sve su češće, povećava se broj izbjeglica, siromašnih, bolesnih...

- Sudjelovanjem u upravljanju Međunarodnom federacijom Hrvatski Crveni križ moći će primijeniti sva znanja i iskustva stečena tijekom odgovora na krizne situacije i time dati svoj doprinos razvoju Međunarodnog pokreta te tako ostaviti neizbrisivi trag Hrvatskog Crvenog križa, njegovih djelatnika i volontera - kaže Robert Markt, izvršni predsjednik HCK, koji dodaje kako smatra da će naš izbor u Glavni odbor najveće humanitarne mreže na svijetu ojačati međunarodnu suradnju i omogućiti nove prilike za razvoj HCR-a.

Glavni odbor tijelo je koje odlučuje o radu Međunarodne federacije između sjednica Glavne skupštine, broji 27 članova. Uz HCR u njemu se još nalaze i predstavnici nacionalnih društava Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca iz Danske, Velike Britanije, Španjolske, Gruzije, Libije, Zimbabvea, Nigerije, Konga, Etiopije, Fidžija, Palestine, Bangladeša, Irana, Republike Koreje, Antigve i Barbude, Haitija, Argentine, Hondurasa i Kanade.

Potpredsjednici Glavnog odbora dolaze iz Turske, Senegala, Venezuele i Kine. Osim članova Glavnog odbora, na skupštini je izabran i novi predsjednik Međunarodne federacije. Tu zadaću od sada preuzima Francesco Rocca, predsjednik Talijanskog Crvenog križa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:15