POGREŠNA FREKVENCIJA NA UREĐAJU

HRVATSKI MiG PRESREO UKRAJINSKI PUTNIČKI AVION IZNAD SPLITA 'Zrakoplov na letu iz Španjolske za Rumunjsku nije se javljao civilnoj kontroli leta'

 MORH / T. Brandt

Borbeni avion Hrvatskog ratnog zrakoplovstva presreo je u četvrtak ukrajinski putnički zrakoplov, koji se, kako su priopćili iz Ministarstva obrane, zbog pogrešno postavljene frekvencije na radiouređajima nije javljao civilnoj kontroli leta.

- Temeljem odobrenja nadležnog NATO zapovjedništva smještenog u Torrejonu u Španjolskoj (Combined Air Operations Centre – CAOC), u četvrtak, 5. rujna 2019. jedan zrakoplov iz Dežurnog borbenog dvojca Hrvatskog ratnog zrakoplovstva bio je angažiran u zadaći zaštite i nadzora zračnog prostora Republike Hrvatske, navodi se u MORH-ovom priopćenju.

- Tom prilikom uspješno je presretnut i identificiran ukrajinski putnički zrakoplov, koji se zbog pogrešno postavljene frekvencije na radiouređajima nije javljao civilnoj kontroli leta. Nakon presretanja na području iznad Splita, zrakoplov je uspio uspostaviti radiovezu s nadležnom kontrolom leta te je sigurno nastavio let prema planiranom odredištu, a ispraćen je do granice s BiH, navode u Ministarstvu obrane.

- Riječ je o sporom zrakoplovu na srednjoj visini (420km/h, 5500m), tipa AN-26, koji je letio na ruti iz Španjolske (Palma de Mallorca) za Rumunjsku (Bukurešt).

Prema standardnoj proceduri, u ovakvim situacijama NATO zapovjedništvo u Torrejonu angažira dežurni borbeni dvojac za provjeru identiteta i namjere zrakoplova. Taktička kontrola i navođenje borbenih zrakoplova provodi se iz Središta za nadzor zračnog prostora Bojne ZMIN, koja je uz dežurni borbeni dvojac sastavni dio NATO integriranog sustava protuzračne I proturaketne obrane – NATINAMDS. Cijeli postupak uspješno je proveden, u skladu sa svim sigurnosnim procedurama, zaključuje se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 11:58