ISKAZANO POVJERENJE

Hrvatski sabor: Odbor za obranu većinom je glasova podržao Ivana Anušića

Kandidat za novog ministra i potpredsjednika Vlade najavio je i veća izdvajanja za resor obrane
 Goran Mehkek/Cropix

Saborski Odbor za obranu većinom je glasova u srijedu podržao prijedlog za iskazivanje povjerenja osječko-baranjskom županu Ivanu Anušiću za novog ministra obrane, a kao prioritete Anušić je istaknuo završetak obalnih ophodnih brodova i povratak vojske u Beli Manastir.

‘‘Završetak izgradnje obalnih ophodnih brodova u Brodosplitu i vraćanje vojske u Beli Manastir je nešto na čemu ćemo inzistirati, to su dvije najbitnije stari u ovom trenutku, kad govorimo o tome što ću kao ministar raditi‘‘, rekao je Anušić pred članovima saborskog odbora.

Do povratka vojske u Baranju još će trebati pričekati, dodao je Anušić, no već iduće godine bit će ispunjeni svi preduvjeti za realizaciju tog cilja.

image

Andrej Plenković i Ivan Anušić

Goran Mehkek/Cropix

Kandidat za novog ministra i potpredsjednika Vlade najavio je i veća izdvajanja za resor obrane, s obzirom na to da se Hrvatska spustila ispod granice ulaganja od dva posto BDP-a na kojoj inzistira NATO savez.

‘‘Kad govorima o povećanju izdvajanja za MORH, za iduću godinu predviđeno je povećanje 11 posto. Dakle, imat ćemo proračun od 8,8 milijardi kuna, dok je isti lani iznosio 7,9 milijardi", napomenuo je.

Zastupnica Radničke fronte Katarine Peović kazala je da povećanje proračuna za obranu nije opravdano u državi s velikom stopom iseljavanja, mirovinama na pragu siromaštva i niskim minimalnim plaćama, na što je Anušić odgovorio da bi izdvajanja bila puno veća od dva posto BDP-a ‘‘da se njega pita‘‘.

‘‘Smatram da je ulaganje u obranu ključ rješenja problema koji će nas prije ili kasnije dočekati, a to su nestabilnost, sukobi i potpuno novi svjetski poredak koji se u ovom trenutku stvara i potrebno je imati snagu, snagu u smislu odvraćanja onih koji možda ofenzivno razmišljaju o nama", kazao je.

Anušić ja naglasio da Hrvatska vojska mora biti vrhunski opremljena, tehnologijom, opremom, oružjem i kadrovima.

Anušić: Lobirat ću da se ojača proizvodnja oružja u Hrvatskoj, a vojska nema što tražiti na granici

‘‘Do prije 10 godina je bilo nemoguće zamisliti da dronovi vode ratove, tako da moramo razmišljati o svemu što nam budućnost nosi, a to su nove strategije i nove tehnologije", rekao je.

Na primjedbu zastupnika Darka Klasića (HSLS) da ‘‘uvjeti u Hrvatskoj vojsci nisu dovoljno atraktivni da bi provukli nove vojnike časnike‘‘, kandidat za ministra kazao je da je osnovica plaće u vojsci već povećana 33 posto, a idući će korak biti popularizacija Hrvatske vojske, posebno među mladima koji traže buduće zanimanje.

"Na taj ćemo način dati do znanja mladim ljudima da postoji mogućnost profesionalne karijere u vojsci", rekao je.

Među zacrtanim ciljevima Anušić je također naveo zaokret prema domaćoj proizvodnji streljiva i oružja.

‘‘Lobirati ću da se u Hrvatskoj ojača proizvodnja streljiva i oružja. Smatram da nam naša ovisnost o vanjskim dobavnim kanalima oružja stvara određeni sigurnosni problem‘‘, rekao je u odgovoru na pitanje SDP-ova Ranka Ostojića.

image

Ranko Ostojić

Goran Mehkek/Cropix

Na pitanje zastupnika Hrvatskih suverenista Marijana Pavličeka o slanju vojske na ‘‘kritične granične točke‘‘ zbog rastućeg broja migranata, Anušić je odgovorio da ‘‘policija savršeno dobro obavlja svoj posao stoga vojska nema što tražiti na granici‘‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. veljača 2024 22:12