GORDAN GRLIĆ RADMAN

HRVATSKI ŠEF DIPLOMACIJE 'Zatražili smo pomoć SAD-a u potrazi za našim nestalim kapetanom'

Gordan Grlić Radman
 Goran Mehkek / CROPIX

- Hrvatska je tražila i američku pomoć u potrazi za hrvatskim pomorcem Dinom Miškićem, koji je nestao nakon potonuća broda Bourbon Rhode u Atlantiku - rekao je u ponedjeljak ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

- Čim budemo znali više, javit ćemo - odgovorio je ministar na pitanje ima li odgovora s američke strane na hrvatsku molbu.

- Teško je s ovog stajališta znati o bilo čemu, sve je to daleko od nas, ali da nam je svima stalo, to je sigurno. To nam je obveza i dužnost - poručio je ministar i istaknuo kako su hrvatske vlasti "bile uključene 24 sata" u potragu za nestalim pomorcem.

Grlić Radman u nedjelju je rekao kako zajedno s obitelji i prijateljima Dine Miškića vjeruje da je on još živ, naglasivši da nisu sve mogućnosti iscrpljene.

U ponedjeljak je, pak, podsjetio da je Zagreb uputio apel i francuskim vlastima, svim trgovačkim brodovima i zrakoplovima koji prolaze područjem nestanka.

- Ne pamti se u dvadeset godina tako jedna opsežna akcija. Pregledano je 110 tisuća kvadratnih kilometara terena, što je više od dva teritorija Hrvatske - izjavio je ministar na konferenciji nakon susreta s albanskim kolegom.

Brod Bourbon Rhode na kojemu je plovio Miškić potonuo je 26. rujna u Atlantiku, oko 2000 kilometara od najbližeg kopna, francuskog otoka Martiniquea.

Na brodu su bili većinom Ukrajinci te po jedan Rus, Južnoafrikanac i Filipinac.

Potraga za nestalima obustavljena je nakon tjedan dana, a rezultirala je pronalaskom trojice članova posade koji su preživjeli te četvorice poginulih. Na brodu ih je ukupno bilo 14.

- Od utorka 1. listopada nije pronađeno nijedno tijelo. Nakon tjedan dana potrage, mogućnost preživljavanja ljudi na moru, pa čak i dobro opremljenih, bitno je smanjena - naveli su iz prefekture Martinique, objavio je u subotu France Presse.

Sindikat pomoraca Hrvatske (SPH) u subotu je u dogovoru s obitelji nestalog hrvatskog kapetana Dina Miškića pozvao na aktivan nastavak potrage za sedmoricom nestalih pomoraca s broda Bourbon Rhode.

U sindikatu se nadaju da su se preživjeli ukrcali na splavi za spašavanje na kojima se može dugo opstati.

- S obzirom na to da splavi nisu pronađene, imamo razloga vjerovati i nadati se najboljem. Iz tog razloga apeliramo da se potraga mora aktivno nastaviti. Zajedno s našim ukrajinskim kolegama i Međunarodnom federacijom transportnih radnika (ITF) radimo pritisak na kompaniju i francuske vlasti da se s potragom aktivno nastavi - rekao je glavni tajnik SPH Neven Melvan.

Pismo sa zamolbom da se ponovno razmotri odluka o obustavi potrage uputila je francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:11