PONOVNO POKRENUTO PITANJE

HRVATSKI TRGOVAČKI LANCI ZA ZABRANU RADA NEDJELJOM 'Želimo da naših 2000 djelatnika, među kojima su mahom žene, provode nedjelje sa svojim obiteljima'

 
Ilustracija
 Davor Pongracic / CROPIX

Trgovački lanci Pevec, Lonia i NTL, koji obuhvaća devet maloprodajnih tvrtki, izjasnili su se za zabranu rada nedjeljom na jučerašnjem okruglom stolu Hrvatskog katoličkog sveučilišta o slobodnoj nedjelji.

- Želimo da naših 2000 djelatnika, među kojima su mahom žene, provode nedjelje sa svojim obiteljima jer samo radnici koji imaju dobar spoj privatnog i poslovnog života mogu pridonijeti na pravi način razvoju naše kompanije – poručio je predsjednik Uprave Peveca Jurica Lovrinčević, najavivši kako će se poslodavci okupljeni u inicijativi Savez za slobodnu nedjelju uz, najavio je, suradnju s Franjevačkim institutom za kulturu mira i sindikatima pokrenuti javnu kampanju za strože reguliranje rada nedjeljom.

Riječ je o inicijativi koja se nadovezuje na istoimene akcije u drugim članicama EU poput Njemačke, gdje je potpuno zabranjen rad nedjeljom, i Austrije, gdje postoje vrlo regulirane iznimke od zabrane rada nedjeljom. Čelnici inicijative za slobodnu nedjelju iz drugih članica EU također su nastupili na okruglom stolu HKS-a.

- Posljednjih desetljeća u Europskoj uniji događa se val deregulacije rada nedjeljom i zato su ovakve inicijative i u Hrvatskoj vrlo važne – upozorio je Franz Dieter Fischbach iz Saveza za slobodnu nedjelju sa sjedištem u Bruxellesu. Fischbach je skrenuo pozornost na nedostatak obvezujuće preporuke Europske unije za reguliranje rada nedjeljom, izrazivši uvjerenje kako se za zabranu rada nedjeljom treba boriti u svakoj članici Unije.

- Prema postojećem zakonodavstvu i praksi, radnik u trgovini može raditi 365 dana od 0 do 24 – ustvrdila je predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske Zlatica Štulić. Za strože reguliranje rada nedjeljom izjasnio se i Zdenko Babić s Katedre za socijalnu politiku zagrebačkog Pravnog fakulteta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:47