SMJENA OD 6 MJESECI

HRVATSKI VOJNICI VRAĆAJU SE U LITVU Do 200 pripadnika HV-a pridružit će se NATO-voj operaciji, s istočne granice branit će članice saveza

Pripadnici 1. mehanizirane bojne Tigrovi iz Gardijske mehanizirane brigade tijekom boravka u Rukli u Litvi 2017. godine
 Tom Dubravec / CROPIX

Hrvatska se vojska u prosincu vraća u Litvu na rusku granicu u sklopu namjere NATO-a da članice saveza obrani s istoka. Vlada je s današnje sjednice u Sabor uputila prijedlog o slanju do 200 pripadnika Hrvatske vojske u sklopu NATO operacije Enhanced Forward Presence (Ojačana prednja prisutnost).

U Ministarstvu obrane nam je potvrđeno da će, ako Sabor to odobri, pripadnici HV-a u Litvu otići u prosincu ove godine a smjena će trajati 6 mjeseci. Prema planu na rusku granicu trebali bi otići ojačana satnija iz gardijske brigade “Pauci”. S vojnicima će u Litvu biti upućeno i 15 borbenih oklopnih vozila “Patria”. Hrvatski vojnici će biti pod zapovjedništvom njemačke vojske.

NATO je kao odgovor na pogoršano sigurnosno stanje u neposrednom susjedstvu uz same granice Saveza, na samitu u Varšavi u srpnju 2016., donio odluku o razmještanju četiri borbene grupe savezničkih snaga u zemljama u istočnom dijelu Saveza –Litvi, Latviji, Estoniji i Poljskoj. U sklopu tih borbenih grupa Hrvatska je u prosincu 2017. uputila 182 vojnika dvadeset borbenih vozila iz redova gardijske brigade “Tigrovi”. Nakon šest mjeseci kontingent se vratio u Hrvatsku

U srpnju prošle godine na NATO sastanku šefovi država članica potvrdili su odlučnost da nastave s naporima ojačavanja postava odvraćanja i obrane usvajajući Inicijativu spremnosti kako bi se osiguralo da NATO ima odgovarajuće snage na pravom mjestu i u pravo vrijeme te da može pružiti ojačanje nacionalnim obrambenim snagama na bilo kojem dijelu teritorija Saveza.

Stoga je u koordinaciji sa Saveznom Republikom Njemačkom iskazana je namjera razmještaja pješačke mehanizirane satnije uključujući i borbena oklopna vozila u okviru njemačke borbene skupine u Republici Litvi u drugom polugodištu 2019. godine odnosno u prvom polugodištu 2020. godine. U toj borbenoj skupini uz Oružane snage Savezne Republike Njemačke trenutačno sudjeluju oružane snage Kraljevine Nizozemske, Kraljevine Norveške, Kraljevine Belgije, Velikog Vojvodstva Luxembourg, Francuske Republike i zemlje domaćina Republike Litve, navodi se u obrazloženju vladine odluke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 18:27