POVLAŠTENI: DO MILIJUNA S JEDNIM ZAPOSLENIM

HRVATSKI WIKILEAKS: Ove privatne tvrtke ne bi ni postojale da ne rade za državu!

Na popisu su tvrtke koje se bave čišćenjem uredskih prostora, šumarskim uslugama, prijevozom učenika...
 Josko Ponos / CROPIX

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor u ožujku 2010. godine postala je kuma broda, motornog jedrenjaka namijenjenog izobrazbi budućih hrvatskih pomoraca. Brodu u koji je uloženo oko 35 milijuna kuna nadjenula je ime Kraljica mora.

Tim brodom netko je morao upravljati pa se na natječaj koji je ubrzo raspisalo Ministarstvo mora i prometa javila jedino tvrtka Damaco. Tvrtka koje ima samo četiri zaposlena dobila je posao vrijedan dva milijuna kuna.

Poduzeću Damaco vlasnika Berislava Vranića iz Rijeke to je jedini posao u zadnje dvije godine i bez njega ta tvrtka u tom razdoblju gotovo ne bi ostvarivala prihode. Što točno znači upravljanje brodom, u tvrtki Damaco nisu nam htjeli reći.

ZNATE ZA NEKI SUMNJIV POSAO U SVOM GRADU? JAVITE SE JUTARNJEM!

- Vlasnik je na dalekom putu u inozemstvu, kao i njegov sin, pa ne možete dobiti službeni komentar dok se ne vrate - poručuju u Damacu.

Damaco je samo jedna od 20 tvrtki, prema registru javne nabave Marka Rakara, koja više od 80 posto svojih prihoda ostvaruje u poslovima s javnim poduzećima, državom i jedinicama lokalne samouprave.

Osim te tvrke, čija je osnovna djelatnost posredovanje u trgovini raznovrsnim proizvodima, na popisu su i tvrtke koje se bave čišćenjem uredskih prostora, radovima na preventivnim, redovnim i izvanrednim obranama od poplava, šumarskim uslugama, razminiravanjem, prijevozom učenika ili pak izradama projektne dokumentacije

Tvrtka koja se bavi upravo izradama projektne dokumentacije je i Studio AZ, čija je vlasnica Andreja Dujmović.

Ona je i jedini zaposlenik te tvrtke koja među 20 spomenutih tvrtki jedina ima dobit veću od milijun kuna, točnije 1,54 milijuna kuna.

U svojim poslovima radila je isključivo s jednim državnim tijelom, i to s Ministarstvom financija, a ugovori su uglavnom bili vezani za projektiranje graničnih prijelaza.

- I da ne poslujem s državom, ne bih propala - kaže Dujmović. - Javim se na natječaj pa ako prođe, prođe - dodaje.

No prema dostupnim podacima, na natječaje koje je raspisivalo Ministarstvo financija, a vezano uz projektiranje graničnih prijelaza u posljednje dvije godine, njezina ponuda je bila jedina, a vrijednost njezine ponude bila je tek neznatno veća od stvarne vrijednosti ugovora.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 06:14