PARTNERI UZ PREMIJERKU

HSLS i SDSS izlaze iz Vlade ako se vrati Sanader

Novi predsjednik HSLS- Darinko Kosor je premijerki najavio razgovor na kojem će joj prenijeti stav da bivši premijer Ivo Sanader više ne može sudjelovati u bilo kakvom političkom odlučivanju.

ZAGREB - Vijest o mogućem povratku bivšeg premijera Ive Sanadera u saborske klupe, a to znači i u aktivnu politiku, nije dobro primljena među HDZ-ovim koalicijskim partnerima. Doznajemo kako je dio njih spreman čak napustiti vladajuću koaliciju u slučaju da se Sanader ponovno uključi u političko odlučivanje.

Sfera nagađanja

Tome se, prema našim informacijama, najviše protive u HSLS-u i SDSS-u dok su reakcije HSS-ovih čelnika za sada suzdržane.

- Bilo kakav oblik političkog utjecaja Ive Sanadera na donošenje odluka posve je neprihvatljiv, jednako kao što nam je neprihvatljiva i mogućnost da Sanader preuzme neku od saborskih dužnosti - rekao nam je danas visoki dužnosnik HSLS-a.

Čelnik SDSS-a Milorad Pupovac nada se, kako je kazao, “da je Sanaderov povratak u politiku još uvijek samo u sferi nagađanja, a ne u ozbiljnim političkim planovima”.

- Smatram da politički potresi u HDZ-u nisu dobrodošli i naš je primarni interes da se to izbjegne. A ukoliko će biti pokušaja destabiliziranja Vlade i premijerke Jadranke Kosor, SDSS će joj sigurno pomoći da se ti pokušaji zaustave i eliminiraju - riječi su Milorada Pupovca iz kojih se lako može iščitati da bi u toj stranci Sanaderov povratak u politiku doživjeli kao pokušaj destabilizacije Vlade.

Kao što nam je rečeno u HSS-u, i Pupovac se slaže kako je Sanader prije svega HDZ-ov problem. Ali ako se bivši premijer aktivira u stranačkoj politici ili Saboru, SDSS će “jasno reći svoj stav o tome”, poručio je Pupovac.

- Ne vjerujem da će se Sanader vratiti, barem ne sada - rekao je jučer predsjednik HSS-a Josip Friščić. A na pitanje kako će njegova stranka reagirati u tom slučaju, Friščić je izbjegao jasan odgovor. - To je njegova stvar i osobna procjena, ovisno o političkoj situaciji - dodao je šef HSS-a.

Povjerenje HSS-a

Naši izvori tvrde da je novi šef HSLS-a Darinko Kosor već najavio razgovor s premijerkom Kosor o toj temi te da će i njoj bez uvijanja prenijeti kako Sanader više ne može sudjelovati u političkom odlučivanju. Stav HSLS-a i SDSS-a bio je možda i presudan za smjenu potpredsjednika Damira Polančeca jer te stranke nisu bile spremne podržati ga u Saboru. Iako bi se iz Friščićevih riječi moglo zaključiti da je HSS-u svejedno što će učiniti Sanader, poznavatelji odnosa u Vladi tvrde da premijerka uživa veliko povjerenje vodstva HSS-a i može računati i na njihovu podršku.

Glavni saveznici bili iz koalicije

Premijerka je u zadnje vrijeme sve više suočena s pokušajima da se umanji njena moć i autoritet u stranci, a njoj bliski krugovi uvjereni su kako iza toga stoji Sanader. Iako javno nastoje ne pokazivati međusobni animozitet, sve je više pokazatelja da se Kosor i Sanader ne podnose i da su postali protivnici.

U takvoj situaciji za Kosor bi moglo biti vrlo vžno da koalicijske partnere ima na svojoj strani. Proteklih se mjeseci pokazalo kako su upravo oni bili njeni glavni saveznici koji su bez rezerve - za razliku od HDZ-a - podržavali i njezinu antikorupcijsku politiku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 09:48