BORBA S KRIZOM

HSLS: Vladine mjere bit će dobre ako zabole većinu građana

Predsjednik HSLS-a je objasnio kako je država podijeljena na tržišnu i proračunsku Hrvatsku te da je do sada teret krize nosila samo tržišna polovica
 Tea Cimaš/CROPIX

RIJEKA – Ako rješenja iz Vladinih mjera za mnoge građane budu bolna, odnosno ako veliki broj ljudi bude nezadovoljan, to je samo dokaz da su mjere dobre jer su ravnomjerno raspoređene, poručio je danas predsjednik HSLS-a Darinko Kosor na konferenciji za novinare u Rijeci.

Prema njegovim riječima, država je podijeljena na tržišnu i proračunsku Hrvatsku, a do sada je teret krize nosila samo tržišna. Kosor ove mjere proglašava liberalnim, što je velik uspjeh s obzirom da je vladajuća stranka konzervativnog usmjerenja, te ističe da se više od 80 posto poklapaju s programom HSLS-a. Ističe da su kritike iz oporbenih redova do sad bile politizirane.

- Ideološke su podjele besmislene, treba gledati sadržaj. Ove su mjere pogodile bit, one nisu mjere jedne ili više stranaka, već nezavisnih stručnjaka. Boljih mjera nema, jer da ih ima, već bi ih netko predložio. Pitanje je samo da li će biti brzo i efikasno provedene – ocjenjuje Kosor.

Činjenica da su prihvaćene mjere koje se poklapaju s programom njegove stranke, po njemu, dokazuje da HSLS sa samo dva saborska zastupnika može biti važan državni čimbenik.

- Pitali su nas zašto ne izađemo iz Vlade kada se u nečemu ne slažemo. Pa upravo zbog ovoga. Najlakše bi bilo dići ruke od svega i biti u opoziciji – kaže Darinko Kosor.

Kao važan faktor, Kosor ističe da su mjere podržali ugledni ekonomski stručnjaci, a tu posebno naglašava podršku HNB-a. Kaže da je i sam nezadovoljan nekim detaljima, ali prema njegovim riječima, to su sitnice. Zamjerka se odnosi na to da plaće iznad 25 tisuća kuna neće biti zahvaćene posebnom stopom na dohodak.

- Ali, to je simbolično, jer je jako mali broj takvih ljudi. Ovim je paketom otvoreno mnogo tabu tema koje su do jučer bile neprihvatljive za vladu – regionalna samouprava, smanjenje broja općina, državnih činovnika, smanjenje povlaštenih mirovina, socijalne naknade koje se neće obračunavati prema dohotku već prema imovini – kaže čelnik HSLS-a, dodajući da se ta stranka zalaže za uvođenje imovinske izjave pod kaznenom odgovornošću.

HSLS-ovi stručnjaci za pomorstvo, promet i veze Branko Kundih i Čedomir Dundović izrazili su protivljenje da se novi Zakoni o pomorskom dobru i turističkom zemljištu, zbog usklađivanja sa zakonskom regulativom EU, donosi na brzinu, jer se radi o previše širokim i previše važnim stvarima da bi se zbog hitnoće nešto izostavilo. Luka Benčić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:36