IŠČLANJENJE

HSS NAPUŠTA EUROPSKU PUČKU STRANKU Beljak: 'Nama nije mjesto s pretendentima na hrvatski teritorij, a ponajmanje s domaćim izdajnicima'

Krešo Beljak
 Ranko Suvar / CROPIX

Nakon što je predsjednik HSS-a Krešo Beljak nedavno najavio istupanje svoje stranke iz Europske pučke stranke (EPP), za što mu je izravan povod bio istup predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija o 'talijanskoj Istri i Dalmaciji', u subotu navečer je na zajedničkoj sjednici Predsjedništva i Proširenog Predsjedništva HSS-a jednoglasno odlučeno da se pokreće procedura istupanja iz EPP-a.

Ta odluka se upućuje na Glavni odbor stranke koji će reći svoj konačan stav o izlasku HSS-a iz te europske grupacije stranaka, navodi se u HSS-ovom priopćenju.

Dugogodišnja predsjednica organizacije žena HSS-a 'Hrvatsko srce', a sada predsjednica Kluba seniora HSS-a Marija Ledinski-Anić, rekla je kako je došlo vrijeme da HSS izađe iz EPP-a.

- Kad smo ulazili u EPP činilo nam se da je to prihvatljiva opcija. No, s vremenom se ta grupacija promijenila. Također, vrlo često u zadnje vrijeme su bez rasprave prihvaćani prijedlozi drugih „sestrinskih“ stranaka iz Hrvatske, bez da se nas išta pitalo. To dovoljno govori o ravnopravnosti, naglasila je Ledinski-Anić, kako se navodi u HSS-ovom priopćenju.

- Nama nije mjesto s pretendentima na hrvatski teritorij - Vučićem, Tajanijem ili Orbanom koji pokušava ući na hrvatsko medijsko tržite kako bi „sipao“ mržnju i propagirao, nama u HSS-u, neprihvatljive ideje. Ponajmanje nam je mjesto u istoj grupaciji s domaćim izdajnicima koji se nazivaju čuvarima hrvatskih nacionalnih interesa, a šaptom su u strane ruke predali sve što se moglo, posljednju u nizu INA-u, zaključio je predsjednik HSS-a Krešo Beljak.

Sjednica Glavnog odbora HSS-a održat će se u sljedećih mjesec dana, najavljuju iz stranke.

Iz Hrvatske će tako u EPP-u nakon izlaska HSS-a ostati još HDZ.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:00