KREDITI U ŠVICARSKIM FRANCIMA

HUB 'Odluka Vrhovnog suda odnosi se na pojedinačnu presudu, ne na druge sudske procese koji su u tijeku' ALEKSIĆ 'Ključna presuda tek treba stići'

 Goran Mehkek / CROPIX

Hrvatska udruga banaka (HUB) istaknula je u četvrtak da se odluka Vrhovnog suda Republike Hrvatske (VSRH) o promjenjivoj kamatnoj stopi na kredite u švicarskim francima (CHF) odnosi na pojedinačnu presudu te poručila da se nikako ne odnosi na druge sudske procese koji su u tijeku.

"Nastavno na pojačani interes medija u vezi s danas objavljenom presudom Vrhovnog suda Republike Hrvatske (VSRH) o promjenjivoj kamatnoj stopi na kredite u CHF, prije svega ističemo kako je riječ o pojedinačnoj presudi i nikako se ne odnosi na druge sudske procese koji su u tijeku", naveo je HUB.

"Ujedno, osuđujemo pokušaj manipulacije medijima koristeći ovu presudu kako bi se izvlačenjem iz konteksta određenih navoda zavaravajuće utjecalo na javnost da se radi o svim bankama te svakodnevnim objavljivanjem detalja pojedinačnih presuda stvarao dodatni pritisak na sudove u trenutku kada se pred sudovima vodi niz postupaka vezanih za CHF kredite", stoji na kraju priopćenja HUB-a.

Odlučujući o reviziji tuženice protiv presude Županijskog suda u Zadru, Vrhovni sud u četvrtak je objavio da odluka banke o promjenjivoj kamatnoj stopi na kredite u švicarskim francima nakon 1. siječnja 2013. do 1.siječnja 2014. nije zakonita.

VSRH je zaključio, da banka u tom razdoblju, nije uskladila svoje poslovanje glede promjenjivih kamata za kredite u CHF s odredbom čl. 5. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkim kreditima.

Naime, iako je banka sukladno Zakonu u svojoj ponudi korisnicima, za izmjenu ništetne odredbe, u skladu s Zakonom, precizirala način određivanja promjenjive kamatne stope, ona je, ipak, bez uporišta u Zakonu, jednostrano, odredila kamatnu stopu višu od početno ugovorene kamatne stope. Time je po shvaćanju VSRH, naplatom kamate po stopi višoj od početno ugovorene, dio imovine korisnika kredita bez pravne osnove prešao u imovinu banke, pa osnovano korisnik kredita zahtjeva vraćanje tog iznosa.

Pritom napominju da ovom odlukom nije promijenjeno pravno shvaćanje zauzeto u presudi Vrhovnog suda od 20. ožujka 2018. u kojoj je zaključeno da kolektivna tužba prekida tijek zastare za tražbine pojedinih korisnika.

Zastupnik stranke SNAGA Goran Aleksić ocijenio je pozitivnom odluku Vrhovnog suda te upozorio kako se ključna odluka o pravu dužnika na preplaćene kamate još uvijek čeka.

"Mi čekamo odluku Vrhovnog suda o tome imamo li nakon konverzije pravo na preplaćene kamate. Ova odluka o tome ne govori zbog toga jer je tužena banka tek u žalbi tražila da se zbog konverzije tužba odbaci, a prema zakonu o parničnom postupku to je bilo kasno", rekao je Aleksić u razgovoru za Hinu.

Vrhovni sud je odlučio o onome o čemu je mogao odlučiti. O konverzijama nije mogao odlučivati jer konverzije nisu mogle biti razmatrane. Zbog toga je odluka o konvertiranim kreditima i dalje na čekanju, napomenuo je.

"Ono što je dobro u ovoj presudi jest činjenica da je Vrhovni sud potvrdio ono što stalno govorimo, a to je da banke nisu imale pravo jednostrano određivati parametre za promjenu kamatne stope, nego su te parametre na temelju zakona morale ugovoriti", rekao je Aleksić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 21:47