POSLODAVCI U SUKOBU S BANSKIM DVORIMA

HUP prijavio Vladu Europskoj komisiji zbog sporne odluke o outsourcingu

Nisu zadovoljni odustajanjem od izdvajanja pratećih djelatnosti pa zaštitu traže i od antimonopolske agencije
Zagreb, 131008Vrijedne cistacice metu ispred sjedista krim policije u Heinzelovoj, gdje je proteklih dana prodefilrao zavidan broj osumljicenih za razlicita kaznena djela. Foto: Nenad Dugi / CROPIX
 Nenad Dugi / Cropix

Što su prijašnjih mjeseci najavljivali, to su i učinili! Nezadovoljni Vladinim odustajanjem od outsourcinga pratećih službi u javnom sektoru, u čemu vide i okretanje leđa Milanovićeva kabineta reformama, poslodavci su se požalili Europskoj komisiji.

Istodobno, zaštitu su zatražili i od hrvatske antimonopolske agencije jer strahuju da će Vladino izdvajanje pratećih službi u državnu mega-tvrtku narušiti konkurenciju na hrvatskom tržištu.

- Upravo donesena odluka Vlade o izdvajanju uslužnih djelatnosti kroz model spin off dugoročno će nanijeti štetne posljedice za gospodarstvo.

Hitni sastanak

Onemogućiti zaustavljanje rasta javnoga duga i posljedično zahtijevati novo zaduživanje - ocijenio je Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), u pismu kojeg je u srijedu uputio predstavništvu Europske komisije u Hrvatskoj, odnosno njezinu voditelju Branku Baričeviću.

U pismu eurokratima ocjenuje se da je Vlada odabirom spin offa odustala od reformi u javnom sektoru, kao i da odabrani model odudara od najavljenih mjera za dovođenje u red javnih financija. Zbog toga, krovna udurga poslodavaca traži održavanje što hitnijeg sastanka s predstavnicima Europske komisije, a s ciljem definiranja koraka u nastupu prema institucijama EU, kojima se HUP namjerava obratiti.

Slično pismo HUP je poslao i Agenciji za zaštiti tržišnog natjecanja (AZTN), odnosno njezinu predsjedniku Mladenu Cerovcu. U HUP-u ocjenjuju da će Vladina odluka da outsourcing zamijeni spin offom imati negativne posljedice na tržišno natjecanje u Hrvatskoj.

- Velika je opasnost činjenica da država kroz model spin offa osniva mega tvrtku s 24.000 zaposlenih i direktno narušava uvođenje tržišne utakmice u javni sektor jer će u novoj tvrtki biti osigurani višegodišnji granatirani poslovi u vrijednosti oko tri milijarde kuna godišnje i time se privilegira jedan takmac na tržištu pred drugima te se direktno ugrožavaju radna mjesta više od 6.000 zaposlenih u privatnim tvrtkama - poručili su poslodavci u pismu AZTN-u.

Monopol države

Upozoravaju i da se osnivanjem tvrtke u državnom vlasništvu stvara monopolistički položaj i izavno ugrožava tržišno natjecanje. Stoga traže sastanak s antimonopolskom agencijom, kao i da se ona pisano očituje o dopisu HUP-a.

Zamjena outsourcinga spin offom naljutila je HUP, ali ne sviđa se ni sindikatima, koji završavaju prikupljanje potpisa za održavanje referenduma protiv outsourcinga, ali i spin offa.

Dok poslodavci spin off smatraju preblagim lijekom za prenapregnute državne financije, čime će se uštedjeti samo 280 milijuna kuna godišnje, dok bi se outsourcingom uštedjelo oko 700 milijuna kuna, sindikati se protive i spin offu.

Naše sugovornike iz Vlade iznenadio je potez HUP-a. Outsourcing je, podsjeća naš visokopozicionirani izvor, od početka bio samo jedna od mogućnosti i nitko u Vladi nikada nije kazao da je upravo on ono pravo rješenje. Sva ministarstva, dodaje, imala su prilike očitovati se o modelima i odabrala su spin off kao najpovoljnije rješenje.

Razočarani poslodavci

- To nije nikakvo odustajanje od reformi. Možda je zabuna nastala i zbog toga što se cijela ta reforma u javnosti krivo nazivala outsourcingom, iako je outsourcing bio samo jedno od tri predložena rješenja između kojih je trebalo odabarati - ističe naš izvor.

Napominje i kako izdvajanje pratećih službi, poput peglanja, čišćenja, pranja ili zaštite, u novu tvrtku, ili više njih, tek treba razraditi. To je posao Vladina operativnog tima. Jedna od mjera je, dodaje, i privatizacija tvrtke ili tvrtki koje će nastati spin offom, ali u kasnijoj fazi.

To će se provesti traženjem strateškog partnera, radničkim dioničarstvom ili na neki drugi način. Zbog svega toga, HUP-ov potez naš sugovornik smatra - promašenim.

- To što rade je pucanj u prazno - zaključuje.

No, u HUP-u očito ne smatraju da se radi o promašenom potezu. Poslodavci su već dulje razočarani neodlučnošću oko reformi. Najnoviju kupnju socijalnog mira hrvatski će porezni obveznici, izračunali su, platiti 400 milijuna kuna godišnje, odnosno dvije milijarde kuna tijekom pet godina. Toliko, naime, iznosi razlika za iste usluge između outsourcinga i spin offa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2024 13:57