POTREBNA OPREMA

HV ĆE POTROŠITI 275 MILIJUNA NA VOZILA I ORUŽJE Kotromanović nabavlja vrhunsku haubicu kakvu imaju samo 4 vojske na svijetu

Tijekom ove i sljedeće godine Oružane snage opremit će se s više od 500 različitih inačica vozila

Tijekom ove i sljedeće godine Oružane snage opremit će se s više od 500 različitih inačica vozila te haubicama, a vode se i pregovori o nabavci nekoliko brodova, saznaje Jutarnji list.

Veliki dio tih vozila Hrvatska vojska će dobiti kao donaciju u sklopu vojne pomoći od Sjedinjenih Američkih Država dok će logistička vozila biti dopremljena iz Njemačke.

Američki Senat je već odobrio isporuku 120 lako oklopljenih vozila M-ATV te oko 50 oklopnih vozila MRAP od kojih je i dio medicinskih. Prema našim informacijama, naknadno je iz Hrvatske u SAD otišao zahtjev za dodatnih 40-ak vozila M-ATV o kojem Senat tek treba raspravljati. Vozila će Amerikanci dati besplatno, a Hrvatska će najvjerojatnije morati platiti prijevoz.

Vozila se, kako doznajemo, nalaze na više lokacija u svijetu. Vojska SAD-a je Hrvatskoj ponudila i nekoliko obalnih ophodnih brodova, o čemu se još vode razgovori.

Vojna pomoć SAD-a Hrvatskoj premašit će dosadašnju ukupnu vrijednost od 80 milijuna dolara.

Američka pomoć iskoristit će se i za konačno stavljanje u potpunu operativnost pomorskih radara Peregrine na Lastovu, Visu, Dugom otoku i Mljetu.

Naime, vojska SAD-a za svaki komad odore i druge opreme koju MORH kupi za vojnika u Afganistanu uplaćuje sredstva te se na kraju prošle godine skupilo 7,5 milijuna dolara.

Taj novac bit će utrošen za spomenute radare koji će napokon biti u funkciji.

M-ATV Osh Kosh

Lako oklopno vozilo namijenjeno za ophodnje i izviđanje. Vozilo je ima odličnu protuminsku zaštitu. Vozila bi bila namijenjena za Bojnu za specijalna djelovanja, ostale specijalne snage te za jednu bojnu Kopnene vojske. Bila bi potpuno opremljena, ali još nije poznato je li s naoružanjem ili bi ga HV naoružao sa stanicom 12,7 mm.

Donacija 120 komada

Težina 12,5 tona

Dužina 6,2 m

Širina 2,5 m

Visina 2,7 m

Posada 4 plus pucač

Cijena novog oko 500.000 $

MRAP

HV već ima iskustva s ovim vozilima u Afganistanu koje je dobila od Amerikanaca. MRAP je najteže oklopno vozilo na kotačima. Ova donacija koristila bi se za vojsku u Hrvatskoj.

Donacija 50 komada

Dužina 6,4 m

Širina 2,6 m

Visina 3 m

Težina 19 tona

Pogon 4x4 ili 6x6

Posada od 6 do 10 i više vojnika

SAMOHODNA HAUBICA PzH 2000

Riječ o haubici kalibra 155 mm koja je jedna od najmodernijih i najboljih artiljerijskih sustava. U minuti može ispucati od 10 do 13 granata. Posjeduju ih samo 4 vojske na svijetu.

Kupovina: 18 komada

Cijena: 200 milijuna kn

Dužina: 11,7 m

Širina: 3,6 m

Visina: 3,1 m

Masa: 55,3 tone

Posada: 5

Domet topa:

40 km

Brzina vožnje:

60 km/h

KAMIONI

Oružane snage posjeduju nedovoljan broj logističkih vozila od kojih su neka stara i više od 30 godina. S njemačkom vojskom je sklopljen dogovor o prodaji 370 raznih vrsta kamiona i cisterna koji su prosječno stari 15 godina. U cijenu je uključen i remont dijela vozila.

Kupovina 370 kamiona

cisterni

Starost prosječno 15 godina

Cijena 10 milijuna eura

BRODOVI

S američkom vojskom još se razgovara o donaciji nekoliko obalnih ophodnih brodova. Brodovi su stari nekoliko godina, ali su vrlo dobrom stanju. Ukoliko se postigne sporazum, najvjerojatnije bi bili isporučeni bez naoružanja.

RADARI

ENHACED PEREGRINE

Četiri pomorska radara kupljena su još 1999. godine, ali nikad nisu dovedeni u punu operativnu funkciju. Njihova cijena s instalacijom bila je oko 45 milijuna dolara. Sredstvima iz američkog koalicijskog fonda za potporu snagama koje djeluju u Afganistanu do kraja godine bi konačno trebali postati operativni.

Donacija oko 7 milijuna USD

Kupljeni 1999. godine

Pokrivenost iznad mora do 3000 m

udaljenost 100 km

Pogreške - na nekim lokacijama radili su samo 200 ili 300 sati. Na radarskom zaslonu pojavljuju se tamne mrlje, loše obrađuju primarni signal, a kod valova viših od dva metra ne mogu razlikovati ciljeve.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 12:10