NACIONALNI PLAN

HZJZ: Pozivamo 400 tisuća Hrvatica da naprave besplatni Papa test!

Osnova probira za rak vrata maternice je pronaći promijenjene stanice vrata maternice u ranom stadiju kada se promjene lako odstranjuju
 Goran Mehkek / CROPIX

Krajem ove godine, oko 400 tisuća žena u dobi od 25 do 64 godine u svojim će poštanskim sandučićima naći plavu kuvertu. Kada je otvore, pročitat će sljedeće: “Poštovana, u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice omogućujemo vam preventivni ginekološki pregled. Tim pregledom moguće je otkriti rak u ranom stadiju.

Pismo na kućnu adresu

Stoga Vas pozivamo da se tog dana u toliko sati javite svom ginekologu. Ukoliko nemate ginekologa, u sljedećem letku je popis svih ginekologa u vašem okruženju kod kojih ima slobodnog mjesta. Ukoliko vam termin ne odgovora, nazovite nas.” Ovako bi mogao izgledati poziv ženama u sklopu kampanje ranog otkrivanja raka vrata maternice koji će u prosincu ove godine provoditi Ministarstvo zdravlja u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo. Pregled će biti potpuno besplatan. Kampanja traje tri godine, a u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo se nadaju kako će im se u tom razdoblju javiti oko 1,2 milijuna žena u dobi od 25 do 64 godine.

- Papa test je brza, jednostavna i neinvazivna medicinska pretraga kojom se uzima obrisak rodnice, vrata maternice i kanala vrata maternice. Probir raka vrata maternice najučinkovitija je metoda prevencije ukoliko se redovito ponavlja.

Obavijest liječnika

Osnova probira za rak vrata maternice je pronaći promijenjene stanice vrata maternice u ranom stadiju kada se promjene lako odstranjuju, tako da se ne razviju u rak vrata maternice. Liječenje uznapredovalog oblika bolesti puno je teže i manje uspješno - kaže dr. Melita Jelavić iz Službe za epidemiologiju kroničnih masovnih bolesti HZJZ-a. Ako je nalaz uredan, žena će se pozvati na pregled ponovno nakon tri godine dok će je u slučaju abnormalnog nalaza ginekolog obavijestiti te je uputiti na daljnju obradu i terapiju.

Svaki dan novi slučaj

Prema posljednjim objavljenim podacima Registra za rak iz 2009. u Hrvatskoj je rak vrata maternice po učestalosti 9. sijelo raka u žena. U 2009. od raka vrata maternice oboljelo je 369 žena, a umrlo je 114 žena. Procjenjuje se da u Hrvatskoj trenutno 1700 žena trenutno boluje od raka vrata maternice, svake se godine dijagnosticira oko 400 novih slučajeva, što znači da svakog dana oboli jedna žena. Godišnje se u Hrvatskoj, ističu u HZJZ-u, napravi velik broj Papa testova, no zbog nedostatka organiziranog programa ranog otkrivanja, mnogim se ženama Papa test nepotrebno ponavlja, dok druge nikad ne pristupaju pregledu te od raka vrata maternice umire više od 100 žena godišnje.

- Papa test će se obavljati u okviru preventivnog pregleda u ginekološkim ordinacijama primarne zdravstvene zaštite koje imaju ugovor s HZZO-om, tako da je za korisnice programa probir besplatan bez obzira na status osiguranja jer se u probir zovu i osigurane i neosigurane žene - dr. Andrea Šupe Parun iz Službe za epidemiologiju.

EU dala Srbiji 2 milijuna eura za prevenciju

U Hrvatskoj su prije nekoliko godina pokrenute dvije kampanje koje su imali za cilj prevenciju raka - Nacionalni programi prevencije raka dojke i debelog crijeva. Za nacionalni program prevencije raka debelog crijeva Vlada je 2007. izdvojila iz proračuna oko 20 milijuna kuna. U susjednoj Srbiji uskoro pokreću sva tri nacionalna programa borbe protiv ovih zloćudnih bolesti, no tamo su za provedbu tih programa iz EU fondova izvukli oko 2 milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 08:33