ODGOVOR NA KRITIKE

HZZO: 'NE STIMULIRAMO BONUSOM LIJEČNIKE DA ŠALJU BOLESNE NA POSAO'

Kada su liječnici prihodovali fiksni iznos bez obzira na učinak, došlo je do četverostrukog porasta uputnica za specijaliste i višestrukog pada broja kućnih posjeta
 Joško Ponoš/CROPIX

ZAGREB - Novi model ugovaranja i financiranja primarne zdravstvene zaštite neće stimulirati liječnike da šalju bolesne ljude na posao, kako bi ostvarili nagradni bonus, nego da odgovorno i savjesno brinu o svojim pacijentima, poručio je danas Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO).

U novom modelu, uz fiksni ili temeljni dio prihoda koji čine hladni pogon i glavarina, te plaćanje prema izvršenju, uveden je i stimulativni dio prihoda kojim se vrednuju ključni pokazatelji uspješnosti i kvalitete rada liječnika, ističe se u odgovoru HZZO-a na optužbe da je uveo neetične bonuse liječnicima kako bi smanjio stopu bolovanja.

Ključni pokazatelji uspješnosti odraz su učinkovitosti rada izabranog doktora. Stopa bolovanja samo je jedan od pokazatelja u kojoj mjeri liječnik uspijeva organizirati odgovarajuću skrb za svoje zaposlene pacijente, kako bi pravovremeno i brzo ostvarili potrebnu zdravstvenu zaštitu te se vratili na posao čim im to zdravstveno stanje dozvoljava.

Dio prihoda ordinacije mjesečno maksimalno iznosi oko 1.500 kuna u bruto iznosu na ime učinkovitosti, od čega se oko 450 kuna odnosi na ostvarenje očekivane stope bolovanja koja za tim opće medicine iznosi 2,5 posto, što znači da su od 1.000 radno aktivnih osiguranika njih 25 na bolovanju.

Stimulativni dio prihoda nije poticaj liječniku za slanje bolesnih i nedovoljno izliječenih osiguranika na posao, jer bi to dovelo samo do pogoršanja stanja i dugotrajnih bolovanja, a HZZO bi u tom slučaju sankcionirao liječnika za kršenje ugovornih obveza.

Interes je liječnika skrbiti za zdravu populaciju i što više vremena provoditi uz preventivne mjere i savjetovanje, a što manje u liječenju posljedica neadekvatne skrbi, ističe HZZO.

U odnosu na dosadašnje financiranje primarne zdravstvene zaštite, kada su liječnici prihodovali fiksni iznos sredstava bez obzira na učinak, što je dovelo do četverostrukog porasta upućivanja na specijalističko-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu i višestrukog pada broja kućnih posjeta, novi model želi napraviti razliku između liječnika koji odgovorno i savjesno brinu za svoju populaciju i onih koji to ne rade.

U okolnostima kada su doktori primarne zdravstvene zaštite privatnici, upravo stimulativni dio prihoda čini razliku, iako je to simboličan iznos u odnosu na ukupne prihode ordinacije. Stimulativni dio je odraz rada liječnika i samo može biti dodatan poticaj za unapređenje zdravstvene skrbi i jačanje primarne zdravstvene zaštite, naglašava HZZO.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:23