TRAŽI SE STAN

HZZO OBJAVIO DA KUPUJE STAN Istražili smo što se krije iza poziva za kupnju nekretnine koju je objavila državna institucija

 
 Ranko Šuvar / HANZA MEDIA

U predahu pružanja usluga zdravstvene zaštite, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) malo se bavi i nekretninama.

Tako barem proizlazi iz oglasa koji su u utorak objavili u dnevnim novinama.

U oglasu piše kako HZZO “prikuplja ponude za kupnju stambenog prostora u Zagrebu za kadrovske potrebe” - dakle, kupuje stan - a svi koji bi se željeli riješiti svoje nekretnine, pisane ponude mogu im dostaviti do 10. kolovoza ove godine u 15 sati.

Mora imati i garažu

Među ostalim, u ovom javnom pozivu HZZO je specificirao kako stambeni prostor mora biti udaljen od sjedišta Zavoda u Margaretskoj ulici broj 3 najviše deset kilometara, biti unutar tramvajske zone, imati površinu između 60 i 70 četvornih metara, uz njega obavezno mora dolaziti i garažni prostor ili garažno mjesto te treba biti useljiv u roku tri mjeseca od dana sklapanja ugovora o kupoprodaji.

Osim toga, u javnom pozivu stoji kako se prednost daje stanovima na prvom ili drugom katu u novogradnji te po mogućnosti stanovima s dizalom.

Neobičan oglas, posebno kad iza njega stoji državna institucija, a onda još više kad znamo kako država u vlasništvu već ima mnogo stanova koje nitko ne koristi pa je logično pitati – što će joj još jedan.

Ipak, otkako je u utorak objavljen oglas, ne prestaju šuškanja kuloarima HZZO čiji su zaposlenici prilično iznenađeni.

Mnogima je čudno kako se natječaj za kupovinu stana, i to u novogradnji, raspisuje baš tijekom ljeta, u vrijeme kad je većina djelatnika i građana na odmoru, a spekulira se i u vezi toga kome bi stan mogao biti namijenjen.

Čim su se novinari Jutarnjeg lista krenuli raspitivati o nekretninskoj investiciji HZZO-a, iz Zavoda stiže i službeno pojašnjenje koje bi trebalo utihnuti sve zle jezike.

Iz HZZO-a, naime, tvrde kako oni uopće ne kupuju novi stan nego su, kažu, neobvezujući poziv objavili samo zato da bi ispitali cijene stambenih kvadrata na tržištu, i to zato što oni zapravo žele - rasprodati nekretnine koje imaju u Zagrebu.

“Radi se o javnom pozivu za prikupljanje neobvezujućih ponuda za kupnju stana u Zagrebu, što znači da HZZO ne mora prihvatiti niti jednu ponudu za prodaju koja stigne na njegovu adresu za vrijeme trajanja javnog poziva. HZZO ima u vlasništvu tri stana na području Zagreba koja želi prodati, od toga dva u najmu, dok je jedan stan neuseljen, a koji svojim stanjem i veličinom ne odgovaraju potrebama HZZO-a.

Javnim pozivom dobit ćemo pregled trenutačnih cijena stanova na tržištu. Stanove u vlasništvu HZZO-a ne koriste dužnosnici, već naši zaposlenici”, stoji u službenom odgovoru iz Službe za odnose s javnošću.

Pored toga, nešto detalja oko ovog oglasa doznajemo i od jednog neslužbenog, ali dobro upoznatog izvora iz Zavoda.

Mogli su pitati agencije

“Ma ništa vam mi ne kupujemo već rasprodajemo, HZZO ima puno nekretnina kojima se ne bi trebao baviti pa nam je želja bila malo ispitati tržište i vidjeti kakve su cijene prije nego što se odlučimo na prodaju”, kaže nam taj naš izvor.

Na pitanje zašto informacije o cijenama, umjesto raspisivanjem lažnog poziva, nisu tražili od nekretninskih agenata, naš sugovornik pojašnjava kako im se ovo činilo boljom taktikom jer se “cijene stambenih nekretnina mijenjaju”.

“Vi ste možda mislili kako će taj stan koristiti neki dužnosnik, ali ipak ne. Ne trebaju nama nove nekretnine”, kaže izvor, ne pojašnjavajući zašto je u pozivu specificirana baš nekretnina u novogradnji kao i mogućnost useljenja tri mjeseca nakon potpisa kupoprodajnog ugovora. Potencijali ponuditelji barem znaju da ponude ne trebaju niti slati jer Zavod ne planira kupiti stan pa prodaju nekretnine mogu objaviti u kakvom oglasniku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:01