NEZADOVOLJSTVO ORGANIZACIJA CIVILNOG DRUŠTVA

'I DANAS SMO BILI SVJEDOCI GOVORA MRŽNJE I NETOLARENCIJE' Platforma 112 o skupu protiv ćirilice

 Tomislav Krišto/CROPIX

Platforma 112 - neformalna koalicija koja okuplja 69 organizacija civilnog društva, osudila je danas "diskriminatorne poruke" poslane s prosvjednog skupa protiv ćirilice u Zagrebu te pozvala Vladu da poduzme odlučnije korake u zaštiti ljudskih i manjinskih prava u Hrvatskoj.

'NEĆEMO DOPUSTITI NATPISE NA ĆIRILICI U VUKOVARU!' Na prosvjed došlo 20.000 ljudi

Platforma 112 u priopćenju navodi kako je i do sada upozoravala "na pritiske određenih društvenih grupa, političkih stranaka i medija koji nisu prezali služiti se lažima i pozivima na nasilje u svrhu promocije svojih stavova" te da su "nažalost i danas bili svjedoci govora mržnje i iskaza netolerenacije na Trgu bana Jelačića". Platforma traži jasnu osudu svih poruka koje su u suprotnostima s ustavnim vrijednostima i zakonima RH.

"Smatramo da je poštovanje manjinskih ljudskih prava pitanje demokratskog civilizacijskog dosega ove zemlje te se o ovako važnim pitanjima ne može raspravljati na ulici gdje vlada zakon glasnijeg. Hrvatska na pragu ulaska u Europsku uniju ubuduće treba doprinijeti dobrim europskim praksama u rješavanju manjinskih pitanja, a poštovanje dvojezičnosti jedan je od tih doprinosa", navodi Platforma 112.

Apelira na Vladu i sve ostale društvene aktere da promiču kulturu mira, toleranciju prema kulturalnim i drugim različitostima te poštovanje manjinskih i ljudskih prava posebice na područjima na kojima su ratne traume još uvijek prisutne.

"Temelj svake pravne i demokratske države je sustavno i nepristrano provođenje svih zakonskih normi, posebice onih koji se tiču zaštite i promocije ljudskih prava", navodi Platforma 112.

Podsjeća kako je u svojem godišnjem izvještaju o radu Vlade za 2012. pozdravila najave koje su se ticale uvođenja dvojezičnih natpisa na području Vukovarsko – srijemske županije kao hvale vrijedan napor na putu ka ostvarenju pune zaštite manjinskih prava u Hrvatskoj.

Platformu 112 – za Hrvatsku vladavine prava, uz ostale, čine B.a.B.e., Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI), Centar za LGBT ravnopravnost, Centar za mirovne studije (CMS), Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, GONG, Kuća ljudskih prava, Pravo na grad, Srpski demokratski forum, Transparency International Hrvatska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 14:31