STIŽE VODENI VAL

I HRVATSKOJ PRIJETI KATASTROFA, DUNAV NAJVIŠI U POVIJESTI! Alarmantno upozorenje

Šef obrane od poplava Đuroković: 'Vodeno čudovište' stiže u Hrvatsku, spremamo se za ekstremne visine
 Srđan Vrančić/CROPIX

NOVO 15:00 OSIJEK - Hrvatska je, prema riječima voditelja glavnog Centra obrane od poplava Hrvatskih voda Zorana Đurokovića, spremna za ekstremni vodeni val koji razara po srednjoj Europi i polako se seli u južne tokove Dunava, a u Hrvatskoj se očekuje za otprilike sedam dana. No, razmjeri siline tog „čudovišta“, kako ga je Đuroković slikovito opisao, još uvijek se ne mogu predvidjeti.

- Problem je u tome što su u srednjoj Europi još uvijek velike kiše, koje dodatno prihranjuju snagu Dunava i taj vodeni val je zapravo još uvijek u formiranju. Trenutno je pred Bečom i tamo je na 11 tisuća kubnih metara u sekundi, a za usporedbu ću vam reći kako su nama Drava na varaždinskom području i Sava s druge strane štetu napravile na 3.000 kubnih metara. Mi smo primjerice na ulazu Dunava u Hrvatsku kod Batine najviše mjerili 8.000 kubika i nadamo se da će se voda nekako potrošiti dok ne dođe do nas iako nam vremenske prilike uzvodno nikako ne odgovaraju - rekao je Đuroković, istaknuvši kako je „bjelodano jasno da je riječ o ekstremnom valu, drugom ili trećem po snazi u povijesti i ne bilo iznenađujuće ako se ostvare još veće ekstremne vrijednosti.“

- Mi smo i na to spremni. Opskrbili smo se materijalom, rasporedili snage, naši dunavski nasipi su dobro dimenzionirani da nas mogu braniti od stogodišnjih voda koje se sada događaju uzvodno, čak i do vodostaja od preko 900 cm. Međutim, uvijek su mogući incidenti uslijed erozija, problem je i što je kod nas zemlja dosta natopljena, tlo je zasićeno i malo toga se procjeđuje u podzemlje. Moguće je da se on do ulaska u Hrvatsku rastereti i raspline, ali kako pouzdanih prognoza o visini nema, pripremamo se za scenarij ekstremne visine. Za sedam dana svi ćemo jako gledati u nebo, jer nam kiše ne trebaju, budući da bi se dodatno napunile unutarnje rijeke, koje ne bi imale gdje otjecati, pa bi plavile naselja i oranice. Za sada je primjerice situacija na Dravi dobra - rekao je Đuroković.

Dunav je kod Batine u srijedu prešao razinu od 500 cm i proglašene su redovne mjere obrane od poplava, koja će za vikend prijeći u izvanredne. Na Zelenom otoku vlasnici vikendica već su obavili selidbu stvari, a od četvrtka počinju radovi na osiguranju nasipa na ušću Karašice u Dunav te u centru Batine, gdje će se propust između dva nasipa zatvoriti tzv. Šandorovim gredama. Na skladištu je već sada 100 tisuća vreća s pijeskom, a u četvrtak dolazi još toliko. Tu su i moderni sustavi poput box barijera, iako Đuroković ističe da su u ekstremnim situacijama vreće s pijeskom najbolja zaštita zbog svoje fleksibilnosti. Uz vatrogasce i policiju, u slučaju potrebe angažirat će se i vojska.

- Nemamo pravo podcijeniti opasnost i zato smo mobilizirali sve snage. No, evidentno je posljednjih godina da se nešto događa u prirodi i da je potrebna daljnja dogradnja sustava obrane od poplava. Mi na svu sreću do sada nismo imali ljudskih žrtava i želimo da tako i ostane - zaključio je Đuroković.

-----------------------------------------------

12:38 ZAGREB - Glavni centar za obranu od poplava Hrvatskih voda upozorio je danas da će prema prognozama, u Mađarskoj doći do novog maksimalnog vodostaja, najvišeg ikad zabilježenog na Dunavu, zbog čega se i Hrvatska mora pripremiti za vrlo ozbiljne situacije i ekstremno velik vodeni val koji će ovog vikenda početi ulaziti u zemlju.

Stanje vodostaja rijeka možete pratiti na stranicama Hrvatskih voda OVDJE

Obilne kiše posljednih su dana pogodile središnju Europu i izazvale velike poplave, a najgore su poplavama pogođene Njemačka, Češka i Austrija, u kojima je do sada poginulo najmanje jedanaest osoba.

"Vrh vodenog vala približava se Beču, nakon čega očekujemo da će on sa svojim vrhom ući u područje Slovačke, do Bratislave, zatim dalje od Bratislave, a potom, za sedam od deset dana, vrh vodenog vala očekujemo i u Hrvatskom Podunavlju", rekao je za Hinu voditelj Centra za obranu od poplava Zoran Đuroković.

Procijenio je da se očekuje dodatnih dva metra vodenog vala u Hrvatskoj.

Smatra da je naš sustav obrane od poplava u dobrom stanju i da su uz provedbu mjera obrane od poplave u svakom trenutku dana ili noći spremni na intervenciju.

Naglasio je da su jutros od 7 sati uspostavili mjere redovne obrane od poplave na ulaznom profilu u Hrvatsku u Batini jer se očekuje da će vodostaj u Batini premašiti +700 centimetara, a više od toga, rekao je, ovisi o daljnom razvoju hidroloških prilika na uzvodnom području.

Istaknuo je da kiša, koja prema njihovim informacijama i dalje pada na području Slovačke, Austrije i Mađarskoj, može zakomplicirati situaciju i dodatno utjecati na daljnji porast vodostaja Dunava u Mađarskoj.

"Spremamo se da do katastrofe ne bi došlo, ovo je iznimno velik vodeni val Dunava i kad je riječ o poplavama, apsolutna sigurnost ne postoji", upozorio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:29