KAKO JE DOBIO BROJ!?

I KREŠO BELJAK NIJE UPISAO KUĆU U KATASTAR Začuđeni šef HSS-a: 'Sad sam provjerio i stvarno nije upisana. Saznao sam i zašto'

Krešo Beljak
 Tonci Plazibat / CROPIX

Iako je HSS-ovac Davor Vlaović nedavno za saborskom govornicom prozivao HDZ-ova ministra uprave Lovru Kuščevića jer 11 godina nije upisao svoju vilu na Braču u katastar, već je ostala zavedena kao pašnjak, istu stvar napravio je i njegov šef Krešo Beljak.

Samoborski gradonačelnik i predsjednik HSS-a, naime, nije upisao svoju samoborsku kuću u katastar, niti za nju ima uporabnu dozvolu. U katastru i zemljišnim knjigama velika obiteljska kuća u Vinogradskoj ulici ne postoji, već je zavedena kao livada od 786 metara četvornih čiji su vlasnici supružnici Beljak. Kuća ima i broj, pa je nejasno kako je uopće samoborski gradonačelnik bez upisa u katastar i uporabne dozvole dobio kućni broj.

- Kuća tehnički nije dovršena jer sukladno projektu nema uporabnu dozvolu i zbog toga ni nije mogla biti upisana u katastar. Ja sam uzeo kredit i dogovorio izgradnju po principu "ključ u ruke" i to se dogodi kada projektantni ne obave posao do kraja. Nisam imao pojma sve dok mediji nisu počeli zvati. Sad sam se raspitao i doista nije upisana, a razlog je taj što tehnički nije dovršena, a kada bude, onda se tek može tražiti energetski certifikat i uporabna dozvola, te se onda može upisati u katastar - pojašnjava Beljak uz davanje na uvid sve dokumentacije koja to i potkrepljuje.

On je kuću upisao u imovinsku karticu prije četiri godine. Kuću s okućnicom površine 950 četvornih metara, procijenio je na pola milijuna kuna, a za zemljište i gradnju digao je kredit od 110.000 eura, za što nam je poslao i ugovor. Početna kamata je bila 5,5 posto, a sada se smanjila na oko tri posto.

- Kuščević ima uporabnu dozvolu i kuću iznajmljuje, te od nje ostvaruje dodatan prihod, a mi u svojoj živimo. A kako smo dobili broj? To je sada pitanje za državu i sustav koji omogućava da se dobije broj dok kuća nije dovršena - kaže Beljak, koji tvrdi da je gradio kuću u građevinskoj zoni, te da nije bilo prenamjena zemljišta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:52