JUTARNJI DOZNAJE

I OVE GODINE U JASENOVCU ĆE BITI DVIJE KOLONE Vlada opet usamljena, Savez antifašističkih boraca, židovska, srpska i romska zajednica idu posebno

 
Ognjen Kraus, spomenik u Jsenovcu i Andrej Plenković
 Marko Todorov, Tomislac Krišto / Hanza Media / Profimedia, Barcroft Media

Ni ove godine neće biti jedinstvene kolone na službenoj komemoraciji žrtvama ustaškog koncentracijskog logora Jasenovac. Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, jedna kolona u kojoj će biti predstavnici židovske, srpske i romske zajednice, kao i Savez antifašističkih boraca trebala bi komemorirati ustaške žrtve Jasenovca u petak, 12. travnja, dok će službena Vladina komemoracija biti u nedjelju, 14. travnja.

Ognjen Kraus, predsjednik Židovske općine Zagreb i predsjednik Koordinacija Židovskih općina u Hrvatskoj potvrdio nam je kratko kako će biti dvije kolone, dok nam je Franjo Habulin, predsjednik Saveza antifašističkih boraca poručio kako je jedinstvena kolona u Jasenovcu tek želja Vlade.

- Teško je biti u istoj koloni s Vladom kada imate toliko argumenata koji su protiv toga. Ništa se ne čini protiv povijesnog revizionizma, ništa se ne čini oko pozdrava Za dom spremni kojeg koristi HOS. Da budemo jasni, uz dužno poštovanje svim pripadnicima HOS-a i njihovim zaslugama u ratu, ustaško i fašističko znakovlje je zabranjeno u cijeloj Europi. Aktualna vlast o tome šuti – rekao nam je Habulin.

Saša Milošević iz Srpskog narodnog vijeća kratko nam je poručio kako SNV još nije dionio formalnu odluku, ali kako će ta odluka ići u smjeru da oni budu u koloni u petak 12. travnja.

Saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi još je u subotu najavio ovakav rasplet.

- Moje osobno mišljenje i spoznaje koje imam ukazuju da će i ove godine biti dvije jer nisu ispunjeni uvjeti koje smo postavili. Ja ću biti na obje iako mi Romi svoje žrtve u jasenovačkom logoru svake godine komemoriramo 2. kolovoza - rekao je Kajtazi.

Podsjetimo, premijer Andrej Plenković prije nekoliko dana rekao je kako su pozivi poslani, kako Vlada razgovara sa SABA-om i predstavnicima židovske zajednice, Srba i Roma te kako bi bilo jako dobro da bude zajednička komemoracija.

- To bi bili važni iskoraci i za pitanje sjećanja, pomirenja i osude zločina koji su se dogodili u Jasenovcu - rekao je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 14:33