TROŠIO PO KOCKARNICAMA

I suradnica Nevena Jurice pronevjerila 20 tisuća dolara

 Reuters

ZAGREB - USKOK je danas podigao optužnicu protiv bivšeg veleposlanika RH u SAD-u i voditelja Stalne misije RH pri Ujedinjenim narodima u New Yorku, Nevena Jurice zbog zloupotrebe položaja i ovlasti, odnosno stavljanja državnog novca u vlastiti džep.

Prema optužnici, Jurica je 120.000 američkih dolara potrošio nenamjenski, prikazujući to kao sredstva potrošena na troškove reprezentacije.

Zanimljivo je da su nadležne službe Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija prije pokretanja ovog postupka utvrdile da je tadašnji veleposlanik bez valjane namjene i računa napravio troškove tijekom svog mandata u Washingtonu i New Yorku od ukupno 141.000 dolara. Nakon što je o tome obaviješten, Jurica je odmah podmirio cjelokupan “dug”. Ministarstvo je ipak prijavilo Juricu za zloporabu.

Tijekom USKOK-ove istrage, financijsko-knjigovodstvenim vještačenjem utvrđeno je da se radi o otprilike 20.000 dolara manjem iznosu koji je naš bivši veleposlanik potrošio za vlastite potrebe. Ali, ispostavilo se da nije Jurica jedini trošio nenamjenski. I jedna službenica Veleposlanstva očito je krenula šefovim putem, ali se zadržala na nekoliko tisuća američkih dolara, koje je prisvojila. Tako će svog bivšeg šefa očito slijediti i sada, jer i nju čeka kazneni postupak zbog prisvajanja državnog novca.

Nevena Juricu USKOK tereti da je spomenuti “tošak” napravio tijekom 2007. i 2008. godine. Oko 90.000 dolara potrošio je za plaćanje privatnih računa, odnosno kupujući robu široke potrošnje te podižući gotovinu na bankomatima. Usto je još oko 30.000 dolara uzeo iz blagajne. Te je izdatke pokušao prikazati namjenski potrošenima navodeći u odgovarajućim obrascima lažnu svrhu. Međutim, nije prilagao originalne račune, pa ni slipove kartica. Službenici Ministarstva, koji su kontrolorali financijsku dokumentaciju, uočili su takve brojne nedostatke. Zbog nepodudaranja u određenim podacima čak su na internet upisivali podatke s nekih računa te i na taj način otkrivali da se ne radi o plaćanju ručka, jer je račun izdan u određenom dućanu, ponekad i dizajnerskom.

Na što je Jurica potrošio novac koji je podizao na bankomatima, može se samo pretpostaviti. No, neslužbene informacije da je Jurica puno trošio po američkim kockarnicama podudaraju se dijelom podataka o lokacijama bankomata s kojih je novac podizan. Las Vegas.

Jurica u svojim mandatima ni inače nije bio štedljiv. Dok je bio u Washingtonu, prekoračio je planirane troškove reprezentacije za više od 200 posto, a u Stalnoj misiji pri UN-u proračun je probio za oko 180 posto.

Neven Jurica se prilikom ispitivanja u prostorijama USKOK-a branio šutnjom.

Sada optužnica i spis protiv njega dolazi u ruke sucu istrage, koji će prekontrolirati je li istraga provedena na zakonit način te će optužnicu dostaviti Jurici i njegovu branitelju na odgovor. Predmet potom ide optužnom vijeću na potvrdu optužnice. Termin početka suđenja, bude li optužnica potvrđena, trebao bi biti poznat već početkom sljedeće godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:19