NATO SUMMIT

I TRUMP ČESTITAO VATRENIMA! Otkrivamo kako je predsjednica u Bruxellesu pratila utakmicu: Prvo joj je albanski premijer dao papirić s tužnim smajlićem

 
 Benoit Doppagne/Pool / REUTERS

Nogomet je i dalje glavna sporedna tema, a za neke i glavna tema i drugoga dana summita NATO-a u Bruxellesu. Dok novinari tješe engleske kolege zbog takozvanog "tvrdog Brexita", kako smo nazvali njihov poraz u polufinalu, čestitke Hrvatskoj stižu sa svih strana.

Predsjednici Kolindi Grabar Kitarović na pobjedi Hrvatske čestitali su mnogi, uključujući i britansku premijerku Theresu May. Predsjednik SAD-a Donald Trump uputio je i javnu čestitku. Kad se kolega iz Večernjeg Lista Krasnec predstavio kao hrvatski novinar kako bi postavio pitanje na konferenciji za medije, Trump je odmah upao s rečenicom: "Usput, čestitam vam na vašem nogometnom timu".

No, Hrvatska predsjednica nije mogla gledati polufinale jer se upravo u to vrijeme odvijala radna večera čelnika NATO-a. Ipak, pratila je rezultat, iako u dvorani gdje je bio sastanak nije bilo moguće unijeti elektronske naprave. Na početku joj je premijer Albanije Edi Rama dodao papirić s rezultatom 1:0 za Englesku, uz crtež tužnoga lica, a potom, upravo kad ju je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg prozvao da uzme riječ, predsjednik Europskoga Vijeća Donald Tusk i predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker dojavili su joj da je 1:1.

Na kraju, kako je prenijela sama predsjednica novinarima, zadnjih nekoliko minuta dramatičnih produžetaka gledala je zajedno s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, i to na "pametnom" telefonu. Grabar Kitarović je otkrila kako su se na kraju zagrlili i rekli da se vide u Moskvi na finalu, kad će Hrvatska igrati protiv Francuske. Predsjednica je Macronu također poručila da nosi francuski dres jer u Hrvatskoj svi očekuju vidjeti tko će više navijati, ona ili on.

Potvrdila je i kako će ona na utakmici svakako nositi hrvatski dres.

Predsjednica je izjavila da dobiva puno čestitki iz svih država, pogotovo manjih, te država iz regije, koje uspjeh Hrvatske vide kao svoj. Rekla je kako dosad nije dobila čestitke od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Nije samo hrvatska utakmica protiv Engleske bila tema summita. i belgijski premijer Charles Michel govorio je nogometnim rječnikom, pozivao na timski rad i fair play. A francuskom predsjedniku Macronu rekao je kako je Francuska u utakmici protiv Belgije u polufinalu, koju su Francuzi dobili s 1:0, jednostavno "imala više sreće".

Svakako i NATO smatra pozitivnom porukom to što će u finalu Svjetskoga prvenstva, kao i u utakmici za treće mjesto, igrati članice ovoga Saveza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:33