NELEGALNI MOLOVI

Iako je pulskim ribarima ponuđeno alternativno rješenje, ne žele napustiti brodograđevnu luku Vargarola

Ribari su to područje trebali davno napustiti jer tamo postoji koncesionar, smatra istarski župan Bois Miletić

Ribarske barake iznad lučice Vargarola

 Goran Sebelic/Cropix

Ribari iz pulske lučice Vargarola čiju koncesiju od 2019. godine plaća pulsko brodogradilište Tehnomont morat će se izmjestiti, rezultat je današnjeg sastanka između ribara, Tehnomonta, Istarske županije i Grada Pule. Ponuđena im je lučica Mandrač u pulskom zaljevu gdje bi se za dodatne brodove postavio plutajući ponton.

- Meni je drago što je županijska Lučka uprava ponudila alternativno rješenje kako bi ribari mogli nastaviti obavljati svoju djelatnost. To područje nikada nije bilo prostorno-planski definirani kao ribarska luka, nego kao brodograđevna koja je danas u funkciji. Imamo koncesionara koji plaća koncesiju. A što se tiče gospodarske djelatnosti, ona može biti zadržana. Ponuđena je izgradnja dva pontona u uvali Mandrač gdje je smještena luka za javni promet. Ribari bi najviše voljeli zadržati postojeće stanje, međutim postojeće je stanje takvo da su oni tamo privezani bez pravne osnove. To je bilo tamo oduvijek bilo, ali se sada stvari moraju početi rješavati. Ribari su to područje trebali davno napustiti jer tamo postoji koncesionar. Najbitnije je da imaju alternativu. Nije im rečeno da se maknu i da nemaju gdje ići, kazao je nakon sastanka župan Boris Miletić. Dodao je da Istarska županija radi na projektu nove ribarske luke na području Zonke.

- Za tu je luku izrađena projektna dokumentacija i kandidirat ćemo projekt prema nadležnom ministarstvu. Vjerujem da će biti odobren jer je to strateška luka za sjeverni Jadran, kazao je Miletić. Pulski gradonačelnik Filip Zoričić vjeruje da će se sada problem riješiti i da će opstati i brodogradnja i ribarstvo.

Molovi u Mandraču

- Vjerujem da će se ribari nastaviti baviti svojom djelatnošću dok se ne izgradi ribarska lučica Zonka u čemu je Grad uz Županiju partner. Uskoro će u Lučkoj upravi biti konkretan sastanak oko samih molova u Mandraču. Reda mora biti. Po meni je jedino rješenje preseljenje ribara na moguće pozicije, kazao je pulski gradonačelnik.

A predsjednici uprave Tehomonta Gordani Deranja drago je da su i županija i grad jasno rekli da ribari na području Vargarole imaju nelegalne vezove i da nemaju pravne osnove da budu tamo s obzirom da se radi o njihovom koncesijskom području i da se iznad lučice nalazi njihova privatna zemlja i da se drugačije do Vargarole ni ne može doći.

- Grad tu lučicu ne može proglasiti ni sportskom ni ribarskom jer nema prilaza toj uvali. Neće se ići u izmjene prostornog plana. Ova tema se zahuktala taman lani u ovo doba kada smo kulturno zamolili ribare da se izmjeste. Danas smo došli na sastanak da se dogovorimo kamo će se izmjestiti. Meni je žao, ali nitko nema pravo na vlasništvo nad pomorskim dobrom, pa tako ni Tehmomont, kazala je. Dodala je da Tehomont na tu lučicu plaća koncesiju da bi bio tamo iako su kao i ribari tamo sto godina i još jednom ponovila kako od 2019. plaćaju koncesiju nad lučicom koju ne koriste. Inače, godišnje za tu lučicu izdvajaju nešto više od 13 tisuća eura.

- Mogu oni tamo biti 100 ili 200 godina, ali nemaju za to pravnu osnovu. Na toj lokaciji Tehnomont želi izgraditi upravnu zgradu ili halu za bravariju s obzirom da sve manje koristimo industrijsku zonu. To je brodograđevna luka, pa se tu ne može izgraditi ništa što nije sastavni dio brodogradnje, pojasnila je Deranja.

Ilegalna koncesija?

No, ribari bez obzira na sve opcije i dalje žele ostati u Vargaroli. Smatraju da je Tehnomont nelegalno došao do koncesije i vlasništvom zemljišta iznad lučice, iako nisu pojasnili na koji način. Dodali su da će se žaliti svim mogućim sudovima.

- Nećemo prihvatiti ovaj prijedlog i borit ćemo se za ovu lučicu jer je sve učinjeno bez ribarske greške. Nezakonito je dodijeljena koncesija preko ribarske lučice koja je tu imala stogodišnju tradiciju. To grad nikad nije priznao. Idemo dalje, pa ako treba i na zadnji sud Europske unije jer mi sigurno nismo u krivu. Ne možemo rješavati poslove grada koji se trebao brinuti o ribarima. Sada nas se nezakonito tjera i svi peru ruke. Najlakše je razmjestit brodove. A gdje su ribarske barake? Gdje ćemo staviti alat, pita se ribar Dragan Marić. Dodao je da ribari sada odlažu taj alat u barake koje su na tuđoj parceli.

- Ribari tu zemlju nisu kupili jer se o tome ništa nije znalo. To je sve napravljeno prešutno. Po čemu je to brodograđevna lučica? Ako ste vi tu u posjedu i stogodišnjoj tradiciji, stekli ste pravo služnosti i pravo dosjelosti. Gdje smo mi trebali otići? U prvu lučicu gdje će nas prvi vjetar razbiti, pita se ovaj pulski ribar. No, ravnatelj Lučke uprave Pula Dalibor Brnos pojašnjava da je Mandrač sigurna lučica i da će se sada dio te luke prenamijeniti u ribarsku. Trenutno se traži rješenje za kopneni dio luke gdje bi ribari mogli odlagati svoj alat. Zanimljivo je da su sve ostale ribarske lule u Puli zauzete i da trenutno do uređenja luke Zonka nema dovoljno mjesta za smještaj svih ribarskih brodova. Inače, u lučici Vargarola smještena su dva broda dva profesionalna ribara te nekoliko desetaka malih ribarskih brodica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 09:41