OPORAVAK OD TRI MJESECA

IAKO SANADERA NEĆE BITI, SUĐENJE U AFERI INA-MOL SE NASTAVLJA Sudsko vijeće bez razumijevanja: 'Sam se doveo u stanje da ne može dolaziti'

 
Na fotografiji: Ivo Sanader
 Goran Mehkek / CROPIX

Suđenje Ivi Sanaderu i prvom čovjeku mađarskog Mola, nedostupnom Zsoltu Hernadiju u aferi Ina Mol nastavit će se prema unaprijed zakazanom rasporedu do kraja godine bez prisutnosti bivšeg premijera.

Odlučilo je tako vijeće zagrebačkog Županijskog suda zaključivši da se Sanader sam doveo u stanje da ne može dolaziti na sud.

Naime, Sanader bi danas u KBC Zagreb zbog uznapredovale artroze koljena, trebao biti podvrgnut operativnom zahvatu koljena, ugradnji proteze, te inzistira da se zahvat provede bez odgode. Sud je u međuvremenu naložio vještačenje njegova zdravstvenog stanja, a vještak je na temelju medicinske dokumentacije i osobnog pregleda optuženika došao do zaključka da se ne radi o hitnoj i u ovom trenutku nužnoj operaciji, već o zahvatu koji se može odgoditi i šest mjeseci.

Sanaderova obrana imala je masivne prigovore jer smatra da sud po svaku cijenu, pa i na štetu zdravstvenog stanja njihova klijenta koji, kako tvrde, trpi stalne bolove, želi privesti ovo suđenje kraju. Pritom predbacuju vještaku neobjektivnost i neetičnost. Stoga su zatražili provođenje novog vještačenja po novom vještaku, što sud nije prihvatio.

Inače, ako operacija prođe bez komplikacija, Sanaderu će oporavak trajati oko tri mjeseca. Sanader trenutno izdržava šestogodišnju zatvorsku kaznu na koju je pravomoćno osuđen u aferi Planinska.

Suđenje se nastavlja u utorak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:43