NOVI PROPUST

Građani satima nisu mogli do Covid potvrda, Ministarstvo se opravdava: ‘Evo što je razlog...‘

Ministarstvo tvrdi da sustav za izdavanje COVID potvrda nema nikakve uzročno-posljedične veze s istekom domene
Ministar Vili Beroš
 Goran Mehkek/Cropix

Informatički sustav Ministarstva zdravstva, kako doznaje Jutarnji list, danas je pao zbog čega korisnici cijeli dan nisu mogli online izvaditi covid potvrde, a sve to dogodilo se jer Ministarstvo zdravstva nije produžilo korištenje stare domene mzss.hr na koju su usmjerene ostale domene iz sustava.

U sustavu e-građanin tako je korisnike dočekala poruka da je „zbog tehničkih poteškoća i nedostupnosti registara zdravstvenog sustava onemogućeno izdavanje EU digitalnih COVID potvrda”.

Što se konkretno dogodilo?

Prema našim neslužbenim informacijama, domenu mzss.hr, koja je funkcionirala dok se ministarstvo još zvalo Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, a na koju su onda usmjerene sve ostale postojeće domene iz zdravstvenog sustava, poput zdravlja.hr i miz.hr, kupila je jedna bugarska tvrtka i odmah je ponudila na prodaju.

image
Stara stranica Ministarstva zdravstva
Screenshot

Ministarstvo zdravstva, naime, nije produžilo korištenje te domene i ona je automatski bila raspoloživa za prodaju. U međuvremenu je domena prodana i jednoj kanadskoj tvrtki, pa se nisu mogli povući podaci iz zdravstvenih registara.

Ministar zdravstva Vili Beroš za Jutarnji je potvrdio da su imali problema, a isti odgovor poslala nam je i glasnogovornica, ali na dodatna pitanja nisu još odgovorili.

- U periodu od sat vremena bilo je poteškoća s poslužiteljem domenskih imena (DNS) koje su sada otklonjene te je registar zdravstvenog sustava ponovno dostupan za izdavanje EU digitalnih potvrda – tvrdi Beroš.

No, ono što smo mi doznali ne odgovara baš točno tome što ministar tvrdi jer sustav izdavanja covid digitalnih potvrda nije radio od jutra, a problemi su otklonjeni tek u popodnevnim satima, nešto prije 16 sati.

Ministar Beroš nije odgovorio na pitanje jesu li zbog toga što su Bugari kupili domenu mzss.hr pali svi zdravstveni informatički sustavi. Inače, za ovaj posao Ministarstvu zdravstva nadležna je tvrtka Comping.

No, ono što nam je potvrđeno i u Carnetu jest da je Ministarstvo ostalo bez domene mzss.hr i da je njen novi vlasnik bugarska tvrtka Tool Domains iz Sofije.

U CARNetu, koji upravlja hrvatskim.hr domenama nam kažu da je 7. kolovoza tvrtka Tool Domains legalno kupila domenu mzss.hr.

- Domena mzss.hr je 7. kolovoza istekla, obrisan je bivši vlasnik i ponuđena je na prodaju. CARNet svakog vlasnika .hr domene službeno obavještava 30 dana prije isteka domene da je obnovi. To radi i 15 dana prije i na dan isteka. Zašto to bivši vlasnik mzss.hr nije napravio, mi u to ne ulazimo - kažu u CARNetu.

Pojašnjavaju da ako bivši vlasnik želi povratiti domenu, može to napraviti kroz službeni arbitražni postupak. U njemu sudjeluju neovisni arbitri i moraju se zadovoljiti određeni uvjeti.

- Taj postupak traje oko dva mjeseca i ne znamo koliko je primjenjiv u ovom slučaju s obzirom da naša arhiva ukazuje da nije bilo propusta u proceduri, odnosno da je prijenos domene bio čist. U takvim slučajevima možemo, u pravilu, reagirati jedino ako to od nas traži sud ili policija - pojašnjavaju u CARNetu.

Ministarstvo: Domena nije produljena jer nam ne treba

Nastavno na članak u Jutarnjem listu u kojem se navodi domena mzss.hr kao razlog tehničkih poteškoća pri izdavanju COVID digitalnih potvrda, Ministarstvo zdravstva demantira navedene tvrdnje objašnjavajući da se mzss.hr s namjerom nije produljila jer više nije bilo nikakve potrebe za istom te sustav za izdavanje EU digitalnih COVID potvrda nema nikakve uzročno-posljedične veze s istekom domene mzss.hr.

- Razlog povremenih tehničkih poteškoća, koje su se javljale tijekom kraćeg vremenskog razdoblja, je jučerašnja migracija poslužitelja domenskih imena (DNS) na novu infrastrukturu te, prilikom detektiranja navedenih poteškoća, iste su u roku sat vremena otklonjene te su registri zdravstvenog sustava ponovno dostupni za izdavanje EU digitalnih potvrda.

Stoga navode ignoriranja upozorenja za produljenje domene te 'preuzimanja vlasništva' od strane raznih stranih zemalja, ocjenjujemo kao tendenciozne i optužujuće koje nepravedno insinuiraju krivnju Ministarstva zdravstva i uznemiruju javnost.

Kao što i piše u članku, vlasništvo Ministarstva zdravstva nad domenom mzss.hr prestalo je 7. kolovoza te ju je nakon toga CARNET automatiziranim procesom pustio u slobodnu prodaju. Da je neproduljenje spomenute domene razlog neizdavanja EU digitalnih COVID potvrda, tehničke poteškoće bi se pojavile još 7. kolovoza.

Sve .hr domene se registriraju u skladu s Pravilnikom o ustrojstvu i upravljanju vršnom nacionalnom internetskom domenom, a njima upravlja Hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNET. Članak 19. Pravilnika i Članak 8. Izmjena i dopuna Pravilnika navodi da naziv domene za pravne osobe mora sadržavati registrirano ime ili registrirano skraćeno ime ili skraćenicu od početnih slova ili slogova višedijelnog registriranog imena. Budući da je MZSS skraćenica ministarstva koje više ne postoji te pripadni OIB nekadašnjeg ministarstva nije aktivan, CARNET ne bi ni dopustio produljenje domene mzss.hr, tvrde iz Ministarstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 14:26