ANALIZA PODBAČAJA

'IMA DOKAZA DA SU NEKI VISOKI DUŽNOSNICI HDZ-a OPSTRUIRALI IZBORE!' Vodstvo vladajuće stranke najavilo sankcije zbog izbornog fijaska

 
 Bruno Konjević / HANZA MEDIA

Danas istječe rok do kojega HDZ-ove županijske organizacije i HDZ grada Zagreba moraju u središnjicu dostaviti izvješća i analizu izbornih rezultata u svojim ograncima. Naime, nakon lošeg rezultata koji je HDZ ostvario na izborima i osvajanja samo četiri mandata šef stranke Andrej Plenković je naredio čelnicima lokalnih organizacija da do ovog petka dostave izvješća kako bi se analiziralo zašto je došlo do podbačaja.

Kad se prikupe sva izvješća, u središnjici će se napraviti detaljna analiza, a prema nekim najavama iz vrha HDZ-a, oni koji su ostvarili najlošije rezultate mogli bi snositi sankcije. Izvori iz HDZ-a navode da je Plenkovićev krug najnezadovoljniji rezultatima u Zagrebu, Splitu i Vukovaru.

Raspuštanja

- Rezultati svih županijskih organizacija su ispod naših očekivanja. Međutim, očigledno je da su negdje rezultati strašno podbacili, primjerice u Zagrebu i Splitu. Rezultati izbora u tim gradovima stoga će biti predmet vrlo detaljnih analiza. Nakon što sve analiziramo, povući ćemo odgovarajuće poteze, a moguće su i sankcije. Naravno da zbog slabijeg rezultata nitko neće biti izbačen iz stranke, ali moguća su raspuštanja nekih HDZ-ovih ogranaka, općinskih i gradskih organizacija - tvrdi izvor blizak predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću.

Dodaje kako predsjednik i najuže vodstvo HDZ-a imaju “sve više informacija da su neki viši stranački dužnosnici organizirali opstrukciju na samom terenu”.

- Bilo da se organizirano glasače nagovaralo da ostanu doma, bilo da ih se nagovaralo da glasaju za druge opcije na desnom spektru. Imamo informacije da se radi o organiziranim akcijama opstrukcije u režiji nekih visokih dužnosnika HDZ-a. U tom smislu informacija da će Petar Škorić (predsjednik splitskog HDZ-a) ili Damir Barna (šef vukovarskog HDZ-a) biti smijenjeni zlonamjerno je podmetanje. O tome se uopće nije razgovaralo u vodstvu stranke - kaže izvor.

Dubinska analiza

Drugim riječima, izvor blizak Plenkoviću poručuje da zbog slabijeg rezultata HDZ-a u nekim gradovima, pa tako i u Splitu, vrh stranke neće smjenjivati šefove gradskih organizacija, nego vrh HDZ-a smatra da su loši rezultati u pojedinim gradovima upravo posljedica te, kako tvrdi, terenske i organizirane opstrukcije nekih visokih stranačkih dužnosnika.

Osim Zagreba i Splita, podbacio je i rezultat HDZ-a, kako smatraju neki u vodstvu stranke, i u Vukovaru.

- Kad znamo koliko je Vlada učinila za taj grad, kad znamo da u Vukovaru imamo gradonačelnika Ivana Penavu, da je na listi za europske izbore bila i rođena Vukovarka Marijana Balić, onda zaista moramo dubinski analizirati zašto smo u Vukovaru dobili samo 25 posto glasova, a Suverenisti Ruže Tomašić dobili su čak 21,5 posto glasova - kaže izvor iz HDZ-a.

Iz vukovarskog HDZ-a tvrde da su takve interpretacije našeg izvora iz vrha HDZ-a promašene i da je HDZ u Vukovaru postigao dobar rezultat.

Okolnosti

- Mi smo pobijedili, i to upravo terenskim radom naših članova. Ne znam na osnovi čega je netko u središnjici stranke očekivao bolji rezultat HDZ-a u Vukovaru s obzirom na imena na eurolisti i lošu nacionalnu kampanju. Da je na listi bio Ivan Penava, onda bismo vidjeli koliko bi glasova HDZ dobio u Vukovaru. A što se tiče dobrog rezultata Ruže Tomašić u Vukovaru, nisam začuđen jer su ti glasači honorirali njezin dobar rad u Europskom parlamentu. Ovo su bili europski izbori, a rezultat HDZ-a u Vukovaru na parlamentarnim izborima bit će puno bolji - smatra naš sugovornik.

I članovi HDZ-a iz Splitsko-dalmatinske županije kažu da je teren stranački dobro odrađen, ali se u ovim okolnostima nije moglo više postići.

Prošli izbori

- Pad je evidentan svuda. I županija i grad Split su pali, u odnosu na prošle izbore, 20-ak posto. I SDP je pao u odnose na posljednje izbore. Birači nemaju više povjerenja prema velikim strankama. Osim toga, tu je i mala izlaznost na izbore, a posljednji put smo išli i u koaliciji. Vidljivo je da je postotak koji smo mi sada izgubili najviše otišao Ruži Tomašić i Marijani Petir, koje su na prošlim europskim izborima bile na našoj listi i dobile velik broj preferencijalnih glasova - objašnjava jedan od naših sugovornika iz Dalmacije.

Smatra kako bi, s obzirom na situaciju, vjerojatno bolje prošli da su na njihovoj listi bili, primjerice, Davor Ivo Stier ili Miro Kovač. Slične argumente za loš rezultat stranke spominju i zagrebački HDZ-ovci koji također tvrde da se na terenu temeljito radilo.

No, većina onih iz HDZ-a s kojima smo zadnjih dana razgovarali ne boji se mogućih sankcija, pa ni raspuštanja organizacija koje se najavljuje iz vrha stranke.

- Ne možeš ciljati na druge, a sebe izuzeti od odgovornosti. Idu unutarstranački izbori i najgore bi bilo krivo procijeniti pa onda te ljude dobiti za protivnike - smatra jedan od naših sugovornika i dodaje “kad ti tvoji standardni birači ne žele dati glas, onda nešto duboko ne valja”.

Nema odluke o raspuštanju organizacija

- Izvješća (svih županijskih organizacija HDZ-a o rezultatima europskih izbora, nap. a.) se prikupljaju, nakon toga će biti napravljena analiza, ali ne postoji nikakva odluka o bilo kakvom raspuštanju vukovarske, zagrebačke, splitske ili bilo koje druge županijske ili gradske organizacije HDZ-a - poručio je sinoć Zoltan Kabok, glasnogovornik HDZ-a. (M.Š.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 14:47