MAĐARSKI PREMIJER

'IMAM NEKU GORČINU U USTIMA, MORAMO IZVUĆI TAJ TRN IZ NOKTA' Orban je u Zagrebu dao znakovitu izjavu, evo na što se odnosi...

Premijeri se slažu oko Ine: ako Hrvati i Mađari ne mogu surađivati, svatko treba ići svojim putem, a to znači da bi RH trebala otkupiti Inu
 Goran Mehkek / CROPIX

“Postoji dobra volja i Hrvatske i Mađarske da se problemi u odnosu na Ina - MOL riješe i da to ne opterećuje daljnji razvoj odnosa naše dvije zemlje na drugim područjima”, rekao je premijer Andrej Plenković nakon razgovora s mađarskim kolegom Viktorom Orbánom koji je došao u Zagreb na summit Srednjoeuropske inicijative koji je okupio još pet premijera i visokih dužnosnika iz osamnaest članica.

Dolazak Orbána, koji dugo nije bio u službenom posjetu Hrvatskoj, privukao je najveće zanimanje upravo zbog više neriješenih pitanja, pa se čak smatralo da zbog hrvatskog inzistiranja da Zsolt Hernádi bude ponovno stavljen na Interpolovu tjeralicu mađarski premijer neće doći na summit kojim Hrvatska zaključuje šestomjesečno predsjedanje Srednjoeuropskom inicijativom.

800 godina povijesti

Orbán je odmah nakon razgovora s Plenkovićem izrazio zadovoljstvo što je došao u Zagreb jer “nije normalno u slučaju dvije saveznice i susjedne zemlje da hrvatski premijer nije bio šest godina u službenom posjetu Mađarskoj, a mađarski sedam godina u Hrvatskoj”.

“Sadašnje stanje čini me nesretnim. Uvijek sam bio prijatelj predsjednika Tuđmana, a ne znam je li to sada moderno reći, suradnju s Hrvatskom sam počeo 90-ih, kada sam bio zastupnik u parlamentu, dok se ovdje vodio Domovinski rat”, rekao je Orbán i dodao da su Mađari sentimentalan narod koji cijeni prijateljstvo. “Ne znam ni za jedan problem koji bi bio važniji i teži od 800 godina zajedničke povijesti.”

Susret Plenkovića i Orbána, kako je potvrđeno Jutarnjem iz diplomatskih krugova, protekao je u vrlo srdačnoj atmosferi, razgovor je bio izuzetno otvoren i konstruktivan. Bila je to na neki način “inventura” odnosa u zadnjih nekoliko godina, gdje su zabilježeni i usponi i padovi, a vidjela se želja obje strane da se problemi stave na stranu i nastavi uspješna gospodarska suradnja koja se pokazuje i kroz sve veći dolazak Mađara na Jadran.

Ključna razlika

Mnogi detalji i nisu rečeni novinarima nakon razgovora dvojice premijera, a očito će se o pitanjima važnim za daljnji razvoj odnosa i dalje razgovarati. Mađarska strana svakako očekuje brzi dolazak Plenkovića u Budimpeštu.

“U odnosima Ine i MOL-a na strani Hrvatske je angažirana država, a na strani MOL-a kompanija, i to je ključna razlika. Naša stajališta su nepromijenjena, ključno je postići dogovor o cijeni, za to predstoje razgovori, a naš je cilj da, dok se do dogovora ne dođe, odnosi između dioničara budu bolji, kvalitetniji i omogućuju bolje poslovanje i korist Hrvatskoj i Ina-MOL-u. Tako da su pozicije iste”, rekao je Plenković. Orbán je zaključio da je to interkompanijsko pitanje i da je država uključena jer ima 25% dionica.

LNG terminal

“Moraju se donijeti odluke na razini kompanija, ako me tko pita, reći ću ono što ne treba, ne moramo na silu. Ako Hrvati i Mađari ne mogu surađivati vezano uz jednu kompaniju, ne trebaju. Treba ići svatko svojim putem, i to znači da bi Hrvatska trebala otkupiti Inu”, smatra Orbán, uz napomenu da je pritom važna cijena.

Plenković i Orbán razgovarali su i o projektu LNG terminala, a hrvatski je premijer izjavio kako pretpostavlja da Mađarska razumije koliko je to važno za energetsku neovisnost same Hrvatske, ali i ovaj dio Europe. “Smatramo da će u sljedećim danima biti nastavljeni razgovori na razini ministara zaduženih za energetiku. Očekujemo pozitivan dogovor koji bi omogućio realizaciju projekta.”

Pravno pitanje

Orbán je rekao da Mađarska gradi nuklearnu elektranu i realizira projekt solarnih elektrana te da plin igra sve manju ulogu u energetskom sustavu. “Plin najjeftinije nabavljamo od Rusa preko cjevovoda, drugi najjeftiniji je iz Rumunjske i tamo se radi interkonekcija s mađarskim sustavom. Treća je najjeftinija opcija iz Slovačke, a Hrvatska je četvrta. Sve se vrti oko cijene. Ako možemo naći poslovni model povoljan za Mađarsku, možemo surađivati.”

Gost iz Mađarske je konstatirao da ima “određenu gorčinu u ustima”. Očito se to odnosilo na slučaj Hernádi koji i dalje opterećuje hrvatsko-mađarske odnose, pogotovo pošto je Hrvatska ponovila zahtjev Interpolu da raspiše tjeralicu za šefom MOL-a. “Obzor naših odnosa nije potpuno bez oblaka. Vjerojatno je poznat osjećaj kada zdrav organizam reagira na trn pod noktom i dolazi do zapaljenja tog nokta. Nije velika stvar, ali utječe na raspoloženje.

Moramo izvući taj trn ispod nokta”, slikovito je rekao Orbán, ali tu svoju konstataciju nije želio povezati sa slučajem Hernádi: “To smatramo pravnim pitanjem, a kod nas se politika ne upliće u pravna pitanja. Nismo se uplitali dosad, nećemo ni ubuduće. Pravosuđe mora ići svojom logikom i putem. Neću sklapati tajne dogovore vezano ni uz kakve pravne probleme jer striktno podržavam potpuno razdvajanje međudržavnih odnosa i međunarodnog prava”.

Premijer Plenković nadovezao se da “ova hrvatska Vlada dobro zna što je podjela vlasti i koje su zadaće pravosudnih tijela i izvršne vlasti pa se i ne namjerava miješati u pravosudna pitanja”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:53