KRITIKE IZ OPORBE

Most: 'Zašto Plenković i Ćorić ne ispunjavaju obećanje da će otkupiti MOL-ov udjel u Ini?'

 Goran Mehkek / CROPIX

Premijer Andrej Plenković i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić dužni su hrvatskoj javnosti odgovoriti na pitanje zašto nisu ispunili obećanje dano na Badnjak 2016. da će otkupiti MOL-ov udjel u Ini, priopćio je u ponedjeljak Most.

Plenković i Ćorić do danas taj postupak nisu pomaknuli s mrtve točke unatoč činjenici da su za pokretanje postupka otkupa još u ožujku 2017. od Mosta dobili kompletnu podlogu natječaja za poslovno i financijsko savjetovanje u transakciji otkupa vlasničkog udjela MOL-a u Ini, ističe Most.

Rafinerija nafte u Sisku je u funkciji za domaće potrebe i proizvodnja se može povećati u idućih nekoliko godina revitalizacijom domaće proizvodnje iz panonskog dijela Hrvatske. Sama rafinerija u Sisku ima izuzetan potencijal i tržišnu budućnost za opstanak, smatra Most.

Rafinerije Ine imaju kapacitet znatno veći od potreba domaćeg tržišta i moraju se više okrenuti izvoznim tržištima. To očito nije interes MOL-a, koji zatvaranjem rafinerije u Sisku želi preusmjeriti sirovu naftu u svoje rafinerije, a u drugom koraku pod izlikom da je transport sirove nafte u Rijeci neisplativ zatvoriti i Riječku rafineriju nafte.

Politika nečinjenja nas je učinila ovisnima i propušteno je vrijeme, a isti je slučaj i s ključnim reformama, upozorava Most.

Vlada nema kapacitet da se ozbiljno pozabavi sa suverenim interesima Hrvatske jer se mora baviti političkim trgovinama u Saboru i Gradu Zagrebu, a pri tom od Hrvatske stvara koloniju po pitanju energetike i ovisnosti o uvoznim energentima, kaže se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:31